Alexandra Mănăilă

CV

Alexandra

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând pentru compania EUROPONTIS.COM SRL (în care este asociat).

Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

 

Alexandra Mănăilă is a medical journalist with 23 years of experience in the media. She has a medical background, has worked in the healthcare system and knows the problems faced by professionals in the system. She understands and speaks the language of patients, knows and empathises with their needs and makes them known through the projects she is involved in.

Over the years, she has been the coordinator of various publications in major press trusts aimed at the general public, as well as those dedicated to healthcare specialists. Creator of innovative media projects, she has held top management positions in companies, worked in small firms as well as in corporations, and has been freelancing for more than 6 years, working only in her own company (S.C. EUROPONTIS.COM srl).

She is a trainer in communication, opinion and best practice in journalism and co-founder of the Rare Disease School for journalists. She has won numerous journalism awards and with extensive experience in both print, audio-visual and online, she is in demand and involved in many health-related projects. She is often invited to moderate and present debates, conferences, events and galas organised by medical societies, patient associations, attended by medical authorities, opinion leaders.

She knows the medical system both from the inside and from the outside, advocates for the causes of Romanian patients and is involved in various collaborations with patient associations and other health professionals.

[Curriculum Vitae]

EXPERIENŢA PROFESIONALĂ

EUROPONTIS.COM SRL derulează proiecte de jurnalism medical, consultanță și relații publice, servicii de reprezentare media, fotografie și filmări profesionale, emisiuni radiofonice, moderări la evenimente din domeniul sănătății și al parentingului, traininguri în domeniul comunicării, asigurare de conținut editorial pentru siteuri și reviste din domeniul ,,Sănătate” la standarde înalte de calitate.

Videomedicina.ro este partener în proiectul internațional SCIENCE+, o rețea europeană din care fac parte jurnaliști, editori de științe, liber-profesioniști și instituții independente de mass-media din 6 țări: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Platforma SCIENCE+, dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited oferă așadar suport tuturor celor care fac parte din rețea și cer ajutorul pentru a crește astfel calitatea jurnalismului medical și științific, fără a face rabat de la aplicarea principiilor jurnalistice. O parte din materialele jurnalistice publicate în Videomedicina.ro sunt preluate de Science + și distribuite în newsletterul săptămânal care conține cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est.

 • 2016 – până în prezent, ANBRaRo –   redactor-realizator la RadioNoRo – Vocea pacienților – un radio online. Realizez emisiunile: Weekend terapeutic, Meloterapia, Breviar legislativ, Turism medical, Părinți și copii, dar și emisiunea Ecou.
 • 2019 noiembrie – 2023 octombrie – 360medical.ro (M-am ocupat în calitate de freelancer/ colaborator extern de partea de editorial și video a siteului, moderând 34 de evenimente transmise live)
 • 2018 noiembrie – 2019 ianuarie – dcmedical.ro, Redactor
 • 2018 februarie – 2019 octombrie,  superbebe.ro – Redactor coordonator

M-am ocupat de asigurarea conținutului editorial al revistei, am coordonat activitatea acestei publicaţii online, cu apariție trimestrială atât din punct de vedere editorialistic, cât şi organizatoric. Împreună cu echipa redacțională am stabilit sumarul fiecărui număr, subiectele, am scris articole, interviuri pe teme medicale, mondene, sociale, de interes pentru asistenții medicali din România.

 • 2007- octombrie 2018  Colegiul Medicilor din Municipiul BucureştiJurnalist la site-ul www.cmb.ro

M-am ocupat de asigurarea conținutului editorial pentru site-ul Colegiului Medicilor din București (www.cmb.ro). Colaborarea mea cu instituția a început în anul 2007 și am scris pentru site peste 800 de ştiri, articole, interviuri pe teme medicale.

 • 2014 -2016 Media Sistem Communication Editorial Manager la Romanian Journal of Health Management /

M-am ocupat ocup de asigurarea întregului conținut editorial revistei. Am coordonat activitatea acestei publicaţii, cu apariție trimestrială atât din punct de vedere editorialistic, cât şi organizatoric. Am stabilit sumarul fiecărui număr, am propus subiecte, am contactat autorii de articole, am scris articole, interviuri pe teme medicale, mondene, sociale, de interes pentru managerii din sistemul sanitar din România. M-am ocupat de revista incepand cu nr. 2 si pana la nr. 10 inclusiv.

 • 2012-aprilie 2016 Totem Group Corporate Affairs Executive & Redactor

M-am ocupat de activitatea de P.R. și de proiecte speciale care presupun livrare de conținut editorial la cererea clienților companiei: materiale video (filme cu tematică medicală), materiale printate (reviste, broșuri, pliante, promoționale în domeniul medical).

2010-2012  S.C. Netbridge Development S.R.L/Webergate S.R.L., Bucureşti Redactor Şef la paginamedicala.ro şi paginafarmacistilor.ro

M-am ocupat de întreaga activitate editorială a acestor două siteuri. De la venirea mea în acest trust numărul de utilizatori a crescut, prin schimbarea strategiei editoriale de la 1500 (august 2009) la peste 15000 (decembrie 2010), respectiv peste 22000 în 2012 pentru paginamedicala.ro şi de la 100 utilizatori la 1500 (ianuarie 2011), respectiv peste 2000 în 2012 pentru paginafarmaciştilor.ro. În urma strategiei mele editoriale, a activităţii de coordonare a echipei editoriale şi a calităţii contentului paginamedicala.ro a obţinut în 2010, premiul Colegiului Medicilor din România pentru cel mai bun site medical şi în 2011 premiul Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti pentru cel mai bun site medical.

 • 2007-2009      Puls Media Network, Bucureşti Publisher / Director Editorial 

Am coordonat activitatea a 9 publicaţii, 2 lunare, 6 trimestriale şi una anuală. Am dezvoltat şi implementat toate aspectele politicii editoriale, incluzând şi bugetarea. Am supravegheat şi am fost responsabilă de conţinutul editorial al revistelor, de îndeplinirea standardelor calitative privind conţinutul editorial. Am trasat politica editorială a revistelor, am reorganizat redacţia şi fluxul activităţii editoriale. Am înfiinţat noi rubrici, am creat produse jurnalistice noi în cadrul trustului Puls Media precum: Almanahul medical.ro (produs medical destinat publicului larg, ediţiile din 2008 şi 2009), care ulterior a fost achiziţionat de trustul ceh Mlada Fronta, revista Oncolog-Hematolog.ro, revista ORL.ro, broşură aniversară ORL. Am creat la cerere pentru clienţi produse jurnalistice precum: ziarul PharmaBusiness Times – 2 ediţii, Catalog Business Women. În plus, în aproape toate revistele trustului, am scris articole, interviuri pe teme medicale, ştiri de strictă specialitate, am realizat fotoreportaje, fotografii de interior şi de copertă. Am coordonat şi comandat fotografii pentru ilustrarea articolelor de la agenţii foto, am încheiat contracte avantajoase cu agenţii foto. Am implementat noi strategii editoriale şi soluţii viabile pentru buna desfăşurare a activităţii redacţionale. Am menţinut relaţia cu cititorii, clienţii şi personalităţile medicale, am participat la evenimentele medicale, am făcut lobby publicaţiilor pe care le-am reprezentat. Datorită strategiilor mele editoriale, am reuşit să aduc pe primul loc in clasamentul revistelor de specialitate revistele Medic.ro şi Farmacist.ro, să fac din revista Gineco.ro, singura revistă pe specialitatea ei din România, cotată ISI Thomson, iar celelalte reviste de specialitate din trust să fie cotate CNCSIS la diferite nivele.

 • 2006-2007      Revista Ioana-Copilul meu / Ioana Visul Copiilor – trustul Burda, Bucureşti Redactor Şef Adjunct

Am coordonat activitatea acestei publicaţii lunare atât din punct de vedere editorialistic, cât şi organizatoric. Am regândit din punct de vedere editorial structura revistei, am înfiinţat noi rubrici, am propus subiecte pentru fiecare număr al revistei, am scris articole, interviuri pe teme medicale, mondene, sociale, am realizat fotoreportaje. Am organizat forumuri lunare cu cititorii revistei pe diverse teme, am moderat site-ul htpp://copilulmeu.burda.ro. Am organizat toată activitatea colaboratorilor revistei, am comandat fotografii pentru ilustrarea articolelor de la agenţii foto şi am menţinut relaţia cu agenţiile foto. În perioada în care am coordonat activitatea, am reuşit să aduc revista de pe locul trei (când am venit) pe primul loc în topul revistelor de profil. În plus, datorită strategiei mele editoriale numărul abonamentelor a crescut de patru ori.

 • 2004-2006      Ziarul Observatorul Medical – Media Promotion Services, Bucureşti Redactor Coordonator

Am coordonat întreaga activitate a acestei publicaţii săptămânale atât din punct de vedere al conţinutului editorial, cât şi organizatoric. Am promovat publicaţia, participând încă de la primul număr la Târgul Rommedica din luna aprilie 2004. Aici am  organizat standul, am conceput strategiile de lansare a noului brand Obs.med şi am atras colaboratori şi parteneri. Am cooptat concursuri, am înfiinţat noi rubrici, am propus subiecte pentru fiecare ediţie a ziarului şi am propus noi strategii de marketing. Am scris frecvent articole pe teme medicale, mondene, sociale, anchete şi interviuri. 2003-2004    Revista Doctorul Casei – grupul MediaPro, Bucureşti Redactor Şef Am coordonat activitatea acestei publicaţii lunare atât din punct de vedere editorialistic, cât şi organizatoric, am promovat publicaţia, am cooptat concursuri, am înfiinţat noi rubrici, am scris articole pe teme medicale, mondene, sociale, am propus noi strategii de marketing, am încheiat contracte de publicitate etc.

 • 2002-2003      S.C. Arta Modei, Bucureşti Consilier Relaţii Publice

Am conceput strategia de imagine şi promovare pentru colecţia vestimentară primăvară-vară, am lansat programe de îmbunătăţire a comunicării la nivel intern şi extern, am efectuat studii privind publicurile–ţintă şi am menţinut relaţii de bună comunicare cu clienţii interni şi internaţionali. Am încheiat diverse contracte cu parteneri de afaceri precum Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

 • 2001-2002    Cotidianul naţional ,,Independent , Bucureşti Redactor Departamentul Sănătate

Am scris articole de specialitate în special pe domeniul medical, dar şi în alte domenii precum: social, monden, politic etc.

 • 1998-2001     Dispensarul Medical  S.C. Arta Modei, Bucureşti Asistentă medicală

Am pus la punct, împreună cu medicul firmei, un nou cabinet medical. Am asigurat asistenţa medicală de urgenţă şi ambulatorie la peste 800 de angajaţi. M-am ocupat de aprovizionarea şi administrarea medicamentelor şi altor materiale de strictă necesitate.

 • 1994-1998     Serviciul Ambulanţă Orăştie, jud. Hunedoara Asistentă medicală: Am asigurat asistenţa medicală în urgenţe majore, urgenţe medico-chirurgicale, obstetricale, ginecologice etc. Am acordat primul ajutor, de-a lungul celor cinci ani, în câteva mii de cazuri.

COLABORĂRI

 • Colaborator extern Sana  – trustul EDIPRESSE
 • Colaborator Revista Acasă Magazin – grupul MediaPro la rubricile Sănătate şi Intim:
 • Colaborator extern Revista Pro TV Magazin – grupul MediaPro rubrica Doctorul casei
 • Colaborator extern Revista Burda – trustul Burda  rubrica Sănătate
 • Colaborator extern Revista Ioana – trustul Burda rubricile Medicină şi Psihologie
 • Colaborator extern Revista Practic Sănătate – trustul Burda

EXPERIENŢA ÎN PUBLIC RELATIONS

 • Am coordonat câteva campanii de P.R. (ex.: Congresul Internaţional de Chirurgie Plastică şi Reparatorie / 3-7 mai 2002 organizare şi parteneriat P.R.- media). Am conceput strategia privind lansarea revistei „Ayurvedaştiinţa vieţii”, conţinutul acesteia, precum şi conceperea unui catalog ce promovează produse ayurvedice). Am adus numeroase concursuri, bartere şi contracte publicitare pentru pagina de sănătate a ziarului Independent. Am organizat participarea ziarului Observatorul Medical la Târgul Rommedica din luna aprilie 2004 etc.
 • Am colaborat cu Hook Communication pe consultanţă PR în domeniul jurnalismului medical şi pe scrierea de articole în diferite proiecte pe sănătate.

PREMII

 • Menţiune la concursul Tânărul jurnalist al anului 2004 secţiunea reportaj sănătate organizat de Freedom House (cu articolul Sindromul Philadelphia, apărut în Observatorul Medical)
 • Premiul pentru “Cel mai bun material media despre durere”, în cadrul workshop-ului “Impactul durerii cronice asupra pacienţilor” 30-31 octombrie, Sibiel, organizat de Houston NPA, cu articolul “Durere cronică autohtonă, în căutare de algeziologi români“
 • Premiul la concursul „Iubeşte cu cap, iubeşte până peste cap” 2010, secţiunea Audio-Video pentru reportajul video „Infecţia cu HIV, diagnostic ‘povestit’ copiilor” realizat de mine împreună cu Olga Blindu, cameraman, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii.
 • Premiul special al publicului la cea de-a treia ediţie a Galei Medica a Colegiul Medicilor din Romania, 6 iunie 2011 -586 voturi reprezentând 56% din numărul total de voturi.
 • Premiul I la secţiunea online a concursului de presă ”Scrie din Inimă” organizat de Fundaţia Română a Inimii cu două articole: Pariază pe inima ta de doctor. Măsoară-ţi riscul cardiovascular! şi Asistenţi medicali căzuţi la datorie! Testul cartonaşelor îţi arată dacă rezişti… număr total de voturi 12.410
 • Premiul la concursul media „Romania e acasă”, categoria presă scrisă (print sau online), organizat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu articolul „Jasmin Sukaina, femeia arabă care face carieră în România”.
 • Mențiunea I la concursul media ,,Salut Suntem Acasă în Locul Unde Trăim”, la categoria Presă scrisă și agenții, cu articolul ,,Medicii imigranți, o resursă pierdută în România”.
 • 2020, noiembrie – Premiul special al concursului de materiale jurnalistice ,,Dermatita atopică – mai mult decât poți vedea”, concurs organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul SANOFI România, pentru serialul video ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe” de pe siteul videomedicina.ro (împreună cu Costin Bleotu)
 • 2021, noiembrie – Premiul I la concursul de materiale jurnalistice organizat de Boiron Romania (împreună cu Costin Bleotu)
 • 2021, noiembrie – Premiul special al concursului de materiale jurnalistice „Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul companiei SANOFI România, pentru serialul video „Gripa și vaccinarea antigripală” de pe siteul videomedicina.ro (împreună cu Costin Bleotu)

ALTE REALIZĂRI

 • Co-trainer într-o serie de 3 traininguri dedicate asociațiilor de pacienți din Alianța Națională pentru Boli Rare România ,,Cum sa comunici eficient cu presa’’, organizate in cadrul proiectului ,,Colaborare pentru managementul bolilor rare – ColaboRARE”.
 • Trainer în cadrul workshop-ului „Un viitor fără pată” organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC ) si al Societatii Romane de Cancer- am fost trainer in sesiunea pentru pacienti Cum vinzi un mesaj, o poveste despre melanom si trainer in sesiunea pentru jurnaliștii din sănătate Articole cu plus valoare despre melanom, eveniment desfășurat la Bucuresti, Hotel Pullman, pe 1 martie 2013.
 • Trainer și unul din organizatorii Școlii de toamnă în bolile rare pentru jurnaliștii din Sănătate, eveniment desfășurat la Zalău, la Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare „NoRo”, în luna septembrie 2012, prima ediție și apoi în fiecare an cîte o nouă ediție a Școlii.
 • În calitate de trainer (am fost unul dintre cei doi traineri care au reprezentat România) m-am ocupat cu pregatirea modulului de training Cum sa înțelegem rapoartele emise de instituțiile medicale organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Sesiunea de pregătire a făcut parte din programul Jurnalismul de sănătate în Uniunea Europeană (Health Reporting Training – HeaRT), derulat de CJI, alături de organizaţii din alte şase ţări europene, în perioada noiembrie 2010 – octombrie 2012. (Pentru detalii accesati: www.project-heart.eu). HeaRT este co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Învățare pe toată durata vieţii. În România programul a fost susţinut de companiile Pfizer şi Sanofi.
 • Moderator la Health Forum, a doua și a treia ediție (2015,2016) dezbateri organizate de compania BusinessMark cu durata a două zile, una dedicată industriei farma, iar cealaltă sistemului medical românesc.

 • Moderator la mai multe evenimente medicale organizate de compania Media Systems Communication
 • Prezentatorul  Galei Innovation Awards in Health 2015, organizată de Media Systems Communication( MSC), prima ediție, precum și la cea de-a doua ediție a Galei din 2016.
 • Am fost coprezentator, timp de 2 ore, împreună cu jurnalistul Răzvan Spiridon la prima ediţie a evenimentului Gala Premiilor Carol Davila, 2009.
 • Am fost coprezentator împreună cu actorul Cristian Iacob, la prima ediţie a Galei Tinerilor Medici, 2010.
 • Am moderat o secţiune a Forumului Medic.ro, eveniment naţional dedicat medicilor de familie, desfăşurat la Sibiu în anul 2008.
 • Am participat la peste 15 conferinţe internaţionale: Bruxelles, Boston, Seul, Amsterdam, Madrid, Paris, Beerse (Belgia), Copenhaga, Barcelona, Praga etc. susţinute pe diverse teme medicale.
 • Am publicat între anii 2007-2009 peste 130 de articole în revistele trustului Puls Media din care peste 10 interviuri în exclusivitate cu premianţi Nobel sau mari personalităţi ale lumii medicale internaţionale.
 • Am realizat peste 55 de fotografii, inclusiv coperţi pentru revistele trustului Puls Media.
 • Am realizat numeroase ştiri, reportaje, interviuri scrise pentru paginamedicală.ro şi paginafarmacistilor.ro, multe fiind exclusive. Am realizat peste 80 de materiale video (reportaje, interviuri) pentru ambele siteuri.

  EDUCAŢIE

  • 1989-1993     Liceul Sanitar / Hunedoara
  • 1994               Analist-Programator / Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
  • 1996-1997     Curs Echivalare Asistenţi Medicali / Şcoala Postliceală Sanitară, Hunedoara
  • 1994-2000    Facultatea de  Filosofie şi Jurnalistică. Licenţa la Facultatea de Filosofie – Universitatea Bucureşti. Tema lucrării de diplomă a fost „Incursiune în universul subteran şi luminos al omului la Dostoievski”  (profesor coordonator – Ion Ianoşi)
  • 1996-1998  Facultatea de Semiotică – American University by Mail
  • 2000   Curs prezentatori de radio şi televiziune / Intact Advertising & Datcom, Bucureşti
  • 2008   Curs de fotografie / Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, Bucureşti
  • 2010-2011 Curs de dicţie – Tehnica lecturii la microfon / Centrul de Jurnalism Independent, Bucureşti
  • 2012   Curs de formator (trainer) / Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, Bucureşti

DIVERSE

 • Date personale: 49 de ani, căsătorită, un copil, domiciliu în Bucureşti.
 • Limbi străine: engleza curent (scris şi vorbit); germana (nivel mediu).
 • Pasiuni: lectura, călătoriile şi fotografia.
 • Implicare în Asociaţia Română de Spina Bifida şi Hidrocefalie (ARSBH) – purtător de cuvânt