Alexandra Mănăilă
Jurnalism Radio NoRo Weekend terapeutic

Radio NoRo – WEEKEND TERAPEUTIC 149 – Hipertensiunea arterială, nevoi și acțiuni pentru starea de sănătate a populației

Hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa. Prin urmare, Societatea Română de Cardiologie a organizat o dezbatere online dedicată Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, trecând în revistă situația pacientului român hipertensiv, în general dar și în condiția specială generată de infecția COVID-19.

Societatea Română de Cardiologie recunoaște nevoia crescută de informare a populației asupra hipertensiunii arteriale, denumită ”ucigașul tăcut”, având în vedere statisticile pe care le-a prezentat în cadrul evenimentului Hipertensiunea arterială, nevoi și acțiuni pentru starea de sănătate a populației. În prezent, 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială. 20% dintre aceștia nu știu că au HTA și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematura. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale. Mai trebuie spus ca persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, inclusiv cu hipertensiune arterială, au un risc mai mare de a contacta coronavirusul SarsCov2. În rândul acestora se înregistrează și cea mai mare mortalitate.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala complicație a infecțiilor Covid-19, răspunzând de 70% dintre comorbiditățile prin care pacienții Covid-19 decedează. Medicii cardiologi au spus în dezbaterea online că între 10 și 12% dintre infecțiile cu SarsCov2 se datorează bolilor cardiovasculare, în timp ce cancerul este implicat în doar 6% dintre aceste cazuri. De altfel în România, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer. Trebuie amintit însă că prevenția și educația pentru sănătate joaca un rol deosebit de important în viața noastră de zi cu zi.

Pe durata stării de urgenta în România, multi pacienți din cauza anxietății, a fricii de-a nu lua coronavirusul au amânat prezentarea la spital, chiar dacă aveau nevoie de îngrijiri medicale. De exemplu, în cazul infarctului miocardic acut aproape toate centrele mari de cardiologie intervențională din Europa și din Statele Unite au înregistrat o reducere cu până la 40% a numărului de pacienți care s-a prezentat cu această patologie.

Mai multe detalii AICI:

Postari asemanatoare

Radio Noro – MELOTERAPIA 175 – „Regina muzicii pop”- Madonna și experiența sa cu COVID-19

Alexandra

Cine este Norina Gavan aflati din nr. 3 al Romanian Journal of Health Manager

Alexandra

Gladiatorul de Romania, Soby Cseh in lumea ingerilor!

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.