Alexandra Mănăilă
Jurnalism

Jurnalul Asistentilor Medicali, vocea din online a profesionistilor din Sanatate

Jurnalul Asistentilor Medicali-alexandramanaila.ro-800x600--1Pe 28 mai 2016, OAMGMAMR filiala Neamt a mai scris o fila in istoria sa locala si de ce nu, chiar nationala. Jurnalul Asistentilor Medicali, pe scurt JAM a starnit interesul  asistentilor medicali din Piatra Neamt, care intr-un numar mare (aproape 300 de participanti) au venit intr-o zi frumoasa de sambata la lansarea revistei. Bineinteles, ca nu am putut lipsi de la acest important eveniment, mai ales ca in calitate de redactor sef al revistei, doream sa-mi cunosc mai bine cititorii si sa aflu ,,la cald” parerile lor cu privire la primul numar.

Initiativa, laudabila de altfel (nu sunt putine organizatii profesionale care se incumeta sa dezvolte astfel de proiecte pentru membri sai), apartine intru-totul filialei Neamt a OAMGMAMR  si cu bucurie am acceptat invitatia de-a ma implica in acest proiect editorial.Jurnalul Asistentilor Medicali-alexandramanaila.ro-800x600-3

Din doua motive am decis sa ma implic de la inceput in proiectul Jurnalul Asistentilor Medicali: ca fost asistent medical simteam ca e o datorie a mea sa fac mai mult pentru fostii colegi de breasla, sa le transmit ca sunt alaturi de ei, nu i-am parasit si incerc sa-i ajut prin puterea cuvintelor si imaginilor; ca jurnalist specializat in domeniul medical aceasta revista reprezinta pentru mine o noua provocare profesionala, mai ales ca are ambitii mari si o echipa pusa pe fapte si mai mari.

Jurnalul Asistentilor Medicali-alexandramanaila.ro-800x600--2

Exclusivitati de la primul JAM

In cadrul manifestarii de la Piatra Neamt am avut onoarea de-a prezenta auditorului revista in general, dar si primul numar tocmai pentru a vedea reactiile publicului si dorintele legate de subiectele abordate in interior.  In afara Editorialului, scris inedit sub forma de dialog intre un fost si un actual asistent medical, despre schimbarile din activitatea asistentului medical din Romania in ultimele doua decenii, am reusit sa obtinem in exclusivitate pentru JAM doua interviuri: cu Mircea Timofte, presedintele  OAMGMAMR: ,,Asistentii medicali pot sa-si gestioneze ei profesia!” si cu Lidia Onofrei, consilier superior, Ministerul Sanatatii: ,,Se recomanda sa se dezvolte specialitatea de asistenta medicala comunitara!”

Dosar medical, rubrica ce contine mai multe articole stiintifice pe o tema data, a tratat in primul numar diabetul zaharat, nu de alta dar am vrut sa fim in ton cu Organizatia Mondiala a Sanatatii care de Ziua Mondiala a Sanatatii din acest an a ales acest subiect.

La finalul fiecarei reviste exista un chestionar cu intrebari in special din rubricile Dosar medical si Stiinta, dar si din restul revistei, pentru a ne asigura ca cititorii nu doar au descarcat revista, ci au si parcurs-o si au ramas cu ceva in urma lecturii.

Coperta JAM1
Coperta JAM1

Jurnalul Asistentilor Medicali-alexandramanaila.ro-600-4Revista va aparea de acum incolo de 4 ori pe an respectiv urmatoarele numere din acest an vor putea fi citite in iunie, septembrie, decembrie, iar distributia va fi online, deci nationala, dar pe baza de abonament.

 

Gratuita pentru asistentii medicali nemteni

Adeseori aud comentarii din partea corpului medical cu privire la organizatiile profesionale: ce face pentru noi organizatia, de ce platim taxe, care sunt beneficiile noastre? Ei bine, filiala Neamt a OAMGMAMR chiar ofera ceva in plus membrilor sai. Jurnalul Asistentilor Medicali va fi gratuita pentru membrii filialei Neamt si pe baza de abonament (20 lei pe an) pentru ceilalti asistenti medicali din tara.  Fiind o publicatie online, revista poate fi descarcata pe telefon, tableta sau calculator si citita oricand.  Iar pentru inceput primele 20 de pagini din cele 40 vor putea fi vizualizate si citite de catre oricine, celelalte pagini insa pentru ca includ informatii stiintifice nu vor putea fi accesate de cat de cei care s-au abonat. Asistentii medicali primesc 5 credite EMC pentru abonamentul pe un an si inca 0,5 credite pentru fiecare chestionar rezolvat corect, adica inca 2 credite pe an pentru toate chestionarele corecte.

Urari, ambitii si felicitari

Jurnalul Asistentilor Medicali-alexandramanaila.ro-600-5Printre invitatii la lansarea Jurnalului Asistentilor Medicali s-a aflat si directorul executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Neamt, dr. Daniela Florina Marcoci care a declarat:

,,Sa stiti ca sunt invidioasa pe proiectul pe care il lansati, ca ati reusit sa faceti un pas frumos inainte sa comunicati intre dumneavoastra prin intermediul revistei. M-am uitat pe revista si am vazut ca sunt tratate subiecte de legislatie, noutati, sunt si subiecte profesionale, utile in cariera si profesia dvs.  Va urez la cat mai multe numere!”

Lidia Onofrei, consilier superior, Ministerul Sanatatii, desi a dorit sa vina la lansarea JAM, nu a reusit, insa a fost cu gandul la noi, echipa redactionala si ne-a urat succes. In plus, ne-a rugat sa le transmitem asistentilor medicali nemteni gandurile bune si asigurarea ca este alaturi de ei in tot ce fac, chiar si de la distanta.

Puiu Sirbu, in calitate de Director Editorial al Jurnalului Asistentilor Medicali si de presedinte al OAMGMAMR filiala Neamt, a marturisit la lansarea publicatiei care sunt ambitiile colectivului de redactie.

,,Ambitia noastra este ca JAM in urmatorii 5 ani sa intre in randul revistelor indexate la nivel european. Este o ambitie mare, doar cu ajutorul vostru, al asistentilor medicali din judetul Neamt o putem indeplini.”

La final de eveniment, nu au lipsit felicitarile din partea participantilor, fotografiile langa coperta revistei cu redactia si cu cititorii, impresiile si sugestiile pentru viitoarele subiecte.Jurnalul Asistentilor Medicali-alexandramanaila.ro-600-6

Acum, dupa ce am primit atatea vorbe frumoase si incurajam nu ne ramane decat sa ne punem pe scris, pe scotocit oameni, teme si articole interesante pentru numerele viitoare, astfel incat Jurnalul Asistentilor Medicali sa devina o voce puternica in randul profesionistilor din Sanatate.

Si apropo, desi s-a nascut la poalele Ceahlaului, revista  JAM nu este deloc o publicatie cu iz provincial, asa cum s-ar putea crede, dimpotriva fiind dedicata tuturor asistentilor medicali din Romania poate avea pretentii de publicatie nationala.

Si credeti-ma, asistentii medicali, indiferent de locul in care profeseaza, chiar au ce citi in aceasta revista!

Postari asemanatoare

Interviu cu o femeie araba, premiat de Organizatia Internationala pentru Migratie

Alexandra

Patient stories: A girl “with weight” in rare diseases: Oana Dan

Alexandra

Stresul cronic poate afecta memoria spațială

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.