Alexandra Mănăilă
Jurnalism

Rugaciunea unui medic care a tratat arsii de la Colectiv: ,,Dumnezeu sa ne ajute si pe noi si pe ei sa scape!”

În istoria României, în istoria medicinei, în special a chirurgiei plastice și reparatorii, în istoria spitalelor bucureștene va rămâne scrisă pentru totdeauna noaptea fatidică de 30 octombrie 2015. La Clubul Colectiv din Capitală unde avea loc în acea seară un concert izbucnise un incendiu care s-a dovedit a fi catastrofal. 62 de victime au murit în urma incendiului, peste 180 de tineri au fost răniți la momentul respectiv alegandu-se cu arsuri, traumatisme, fiind spitalizați și având nevoie de o lungă perioadă de recuperare.
Cele mai multe victime au fost duse la Spitalul de Urgență Floreasca, cea mai mare unitate de urgență din țară si pe locul doi la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală (spitalul de Arși cum e cunoscut de toată lumea), singurul din țară care are în momentul de față o secție de terapie intensivă dedicată marilor arși.

Cum era si firesc, ultimul numar din 2015 al revistei Romanian Journal oh Health Manager (nr.9 ) i-a dedicat coperta dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în ştiinţe medicale, director medical interimar al Spitalului de Arși, care fusese in vinerea neagra de gardă si a dat dovada de mult devotament privind ingrijirea acestor pacienti. Nimic nu părea să anunțe, cel puțin atunci în minutele acelea, proporția dezastrului. De altfel, chirurgul plastician a marturisit ca nu și-ar fi imaginat in acele momente că sunt câteva sute de răniți.

,,Eu eram de gardă și îmi aduc aminte că inițial s-a anunțat că o să vină niște arși de la un club, că s-a întâmplat un dezastru. Nu am știut amploarea acestei tragedii. Au fost însă foarte mulți colegi care nu au mai dat telefon să întrebe dacă e cazul să vină sau nu, ci pur și simplu au venit la spital”, povesteste dr . Cristian Niţescu, directorul medical interimar al Spitalului de Arși.

,, Deci tot ce trebuia făcut în urgență se făcuse până la ora 3 și jumătate dimineața. A doua zi au venit și alți colegi care și-au oferit ajutorul și au zis să preia pacienți, a doua zi fiind sâmbătă, apoi duminică. Mi-aduc aminte că în sâmbăta aceea, de după gardă, am stat în continuare până pe la orele 16-17, apoi am revenit a doua zi dimineața și am stat până seara deși era duminică, la fel luni, marți, miercuri veneam dimineața și plecam seara târziu. E adevărat că s-a acumulat și oboseală la un moment dat”, a declarat medicul.

In interviul din decembrie pe care-l puteti citi in paginile revistei fie in format print, fie online, medicul semnala problema infectiilor nozocomiale si deficitul epidemiologilor din spitalele romanesti, ambele boli grele ale sistemului medical romanesc, care ies la iveala cu fiecare scandal care se isca in Sanatate.

,,Se știe că infecțiile nozocomiale ca să le ții sub control, în afara de filtre, curățenie, spitale moderne, îți trebuie să ai în secțiile cu probleme cum e ATI-ul arsului, un epidemiolog care să fie acolo. Noi avem un epidemiolog, dar cu jumătate de normă. Nu e apreciată epidemiologia la adevărata ei valoare!”, atragea atentia directorul medical.

Iar in ultimele doua luni, verificarea şi protecţie împotriva infecţiilor intraspitaliceşti au devenit teme prioritare pe agenda actualului Ministru al Sanatatii. Dr.Patriciu Andrei Achimas Cadariu a anuntat la inceputul lunii februarie ca 70 de spitale sunt evaluate în cadrul acţiunilor din Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale si ca acestea vor face parte anul acesta din program, urmand ca în 5 ani toate spitalele din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale.

Se poate spune ca tragedia de la Colectiv a marcat pe fiecare dintre noi intr-un anume fel. Unii au devenit mai responsabili, altii mai buni, mai darnici sau mai constiinciosi in ceea ce priveste asigurarea conditiilor de securitate a populatiei. Directorul medical de la Spitalul de Arsi din Bucuresti a recunoscut ca l-a marcat foarte mult aceasta drama de la clubul Colectiv si recunoaste ca a rămas cu o emoție deosebită după această tragedie.

,,Se știe că marele ars de când a venit, atâta timp cât stă în ATI, e între viață și moarte. Dacă a trecut de acest prag, merge pe secție, dar se poate întâmpla uneori după o lună, două, trei. Dumnezeu să ne ajute și pe noi și pe ei să scape!”, spunea dr. Nitescu.

Totusi ne ramane si noua ceva de facut, macar acum in ultimul ceas si anume sa ne invatam lectia de viata pe care ne-a dat-o Colectiv si sa luam mult mai in serios aceste lucruri care ar trebui rezolvate odata pentru totdeauna astfel ca nimeni sa nu mai aiba de suferit.

,,După tragedia de la Colectiv, să ne comportăm și noi odată nemțește, adică să măsurăm de 10 ori și să tăiem o singură dată, nu să facem lucruri că trebuie să le facem, pentru că am promis, pentru că lumea așteaptă de la noi oricum orice, dar să fie acum. Mai bine întârzii 2-3-5 luni de zile cu luarea unei decizii, dar s-o iei corect”, a precizat dr. Nitescu.

L-am intrebat pe chirurgul specializat in arsuri ce ar schimba în sistemul medical, daca ar fi in puterea sa s-o faca si mi-a spus cu sinceritate ca in sistemul sanitar este foarte greu să schimbi niște lucruri, fără să ai finanțare, chiar dacă ți-ai dori.
Si ca sa nu inchei intr-o nota pesimista, va indemn sa cititi tot in numarul 4 al revistei Romanian Journal of Health Manager 2015 si alte subiecte legate de medicina de familie si managementul cabinetului unui medic de familie,Dr.Cristian.Nitescu-dir.medical.sp.arsi pt HM despre sursele de finanţare pentru activităţile medicale prin câteva linii de finanţare europeană, dar si despre siguranța medicală și managementul riscului în îngrijirea pacienților.

Postari asemanatoare

Weekend terapeutic – 001- 27 august 2016

Alexandra

Expunerea la radiații de frecvență radio, asociată cu cancer

Alexandra

Vopsele de păr cu plumb, efecte grave asupra sănătății

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.