Alexandra Mănăilă
Jurnalism

Prezentator la ceremonia de premiere privind legea fumatului

Alexandra Manaila cu ministrul Sanatatii Patriciu Andrei Achimas CadariuNu fumez si nu am fumat niciodata. Nici macar de curiozitate. Totusi, recunosc, am inhalat destul fum de tigara, fiind inconjurata adesea de fumatori. Deci, cu alte cuvinte pot spune ca am fumat second-hand ( la mana a doua), dar fara voia mea. Ce mai, am fost fumatoare pasiva ca multi dintre voi si nu e un secret pentru nimeni ca romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni. Peste 5000 de oameni mor in fiecare an in Romania din cauza fumatului pasiv, asa ca nu e de glumit cu fumul de tigara.

Din acest motiv, am acceptat cu bucurie invitatia de a fi prezentatorul unei ceremonii de premiere a tuturor celor care s-au implicat si au contribuit esential la adoptarea legislatiei privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Evenimentul a avut loc pe 16 februarie 2016, la Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”, sustinator istoric al politicilor privind spatiile fara fum de tutun, prilejuit de adoptarea legii nr. 15/2016. Amfiteatrul spitalului s-a umplut cu lume buna ( de la medici, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile, reprezentanti ai autoritatilor publice, deputati, vedete, persoane publice) cu ceva vreme inainte de-a incepe evenimentul, asa cum cere protocolul in cazul unor personalitati precum Excelenta Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu sau Consilier de Stat Dr. Diana Păun, din partea Administrației Prezidențiale.

Romania Respira, Romania fara fum!

Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial la 1 februarie si va intra in vigoare incepand cu 17 martie 2016, moment in care potrivit legii, fumatul în localuri, în taxi, la locurile de joaca ale copiilor sau la locul de muncă va fi interzis. Fumatul va fi în continuare permis doar în zonele special amenajate în aeroporturi sau penitenciare. Fumatorii care vor incalca legea vor fi amendati cu până la 500 de lei in cazul persoanelor Alexandra Manaila prezentand la Romania respirafizice si 5000-15.000 lei persoane juridice, ajungându-se și la suspendarea activității. In prezent, prevalenta fumatorilor in Romania este de 27%, iar restul de nefumatori sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi atat la locul de munca cat si in spatiile publice si acasa, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii. Demersul initiat in primavara anului 2015, de catre Coalitia Romania Respira (peste 250 de organizatii non-guvernamentale s-au alaturat Coalitiei) s-a bucurat de o larga sustinere publica si in final a dus la adoptarea legii nr. 15/2016, dupa hopul initial cand demersul cu pricina reusise sa se faca nepopular printre factorii de decizie. Totusi, in cele din urma, a devenit un proiect de lege votat de Camera Deputatilor cu o majoritate covarsitoare (164 vs. 20). Coalitia Romania Respira considera ca viitorul tinerei generatii depinde in mare masura de capacitatea noastra colectiva de a construi o Romanie sanatoasa, intr-o societate care isi respecta cetatenii.

Excelenta sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm a declaraAlexandra Manaila cu Ambasadorul SUA Hans Klemmt in cadrul evenimentului ca aceasta lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv si va asigura un aer curat.

,,Legea va duce la o Romanie mai sanatoasa, iar o Romanie mai sanatoasa este una mai prospera”, a precizat ambasadorul american.

Emotie sincera si reala, dincolo de „ceremonialul” protocolar

Peste 80 de societati medicale, ONG-uri, experti, personalitati publice si institutii au primit distinctii si recunoastere pentru eforturile depuse la adoptarea legislatiei privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Iar jobul meu acolo a fost acela de-a incerca sa fiu o prezenta calda, sa imprim o atmosfera placuta de ceremonie, degajata, in ciuda aparentei rigiditati date de functiile de rang inalt. Emotii mari pentru cei care urmau sa fie premiati, emotii mari pentru organizatori, sa iasa totul perfect ( si a iesit) si cateva emotii si in ceea ce ma priveste, avand in vedere ca ,,dirijam” scena pe care se aflau doi invitati speciali: Excelenta Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm si Ministrul Sanatatii, Patriciu Andrei Achimas-Cadariu care urmau sa inmaneze diplomele celor premiati. Totul a decurs bine, intr-o atmosfera relaxata, incadrandu-ne in timpul stabilit si reusind sa aducem bucurie si satisfactie in inimile celor care au pledat pentru aceasta lege.

,,Multumiri tuturor participantilor la cel mai inalt nivel, multumiri pentru gandurile frumoase exprimate: Ambasadorul SUA la Bucuresti, Administratia Prezidentiala, Ministrul Sanatatii, Ministrul pentru Dialog Social, deputati ai Parlamentului Romaniei. A fost un eveniment intre prieteni buni si apropiati si o emotie sincera si reala, dincolo de „ceremonialul” protocolar:)”, a postat Coalitia Romania Respira pe pagina sa de facebook.

In ceea ce ma priveste, am fost extrem de incantata sa primesc remarci pozitive referitoare la prestatia mea din partea unor persoane pe care nu le pot banui de subiectivism. Excelenta Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm m-a felicitat si mi-a spus la final ,, good job, good job!”, presedintele Societatii Romane de Cardiologie dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, unul dintre premianti, a apreciat dictia mea si faptul ca am prezentat totul snur (dupa ceasul nemtesc). Prof.dr. Dan Gaita si el premiat, care a venit tocmai de la Timisoara, m-a felicitat si mi-a spus ca am fost hotarata si prompta si ca am avut simtul momentului. Colegii mei din presa, care au venit la eveniment sa relateze la cald, m-au intrebat la fiAlexandra Manaila cu ministrul Sanatatii Patriciu Achimas Cadariunal cum reusesc sa nu am nicio emotie si sa ma simt pe scena in elementul meu. Ei mici emotii am avut, dar nu le-am lasat sa se vada si da, intotdeauna e loc de si mai bine!

Ca o mica picanterie si pentru a destinde atmosfera, dupa ce citisem de fiecare data (adica de cel putin 25-30 de ori) toate prenumele si numele Ministrului Sanatatii, Patriciu Andrei Achimas-Cadariu fara greseala, la final l-am omis pe Patriciu, am spus doar Andrei Achimas-Cadariu. Imediat m-am intors spre ministru si i-am replicat in microfon bineinteles:,, ce multe nume aveti d-le ministru!” A zambit si el si publicul si mi-a raspuns soptit ,,ca sa nu ma pierd!”

 

Postari asemanatoare

Dr. Codreanu conduce un spital de boli reumatismale, vechi de 55 ani

Alexandra

Patient stories: A girl “with weight” in rare diseases: Oana Dan

Alexandra

Mentiune ,,Salut”

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.