Cele mai vechi din Bucuresti, cu traditie medicala, dar si cu o istorie incarcata, spitalele Filantropia, Carol Davila, Coltea si Grigore Alexandrescu si-au expus o clipa din viata si activitatea lor pe garduri. Proiectul „O clipă din viața noastră” demarat de Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București si finanțat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB, in cadrul Programului Cultural „EȘTI BUCUREȘTI” 2015 si-a propus ca prin fotografie sa aduca activitatea medicala, doctorii, personalul sanitar mai aproape de publicul larg.
Am avut ocazia sa particip la toate cele 4 vernisaje care au avut loc in spitalele din Capitala si pot spune ca fiecare eveniment a avut farmecul sau. De altfel, fiecare expozitie prezentand alte 20 de fotografii a transmis alte mesaje si alte povesti.
Prima expoziție de fotografie în aer liber a Spitalului Filantropia
Primul vernisaj din cele 4, a avut loc la Spitalul Filantropia, in ziua de vineri, 4 septembrie. A fost o zi nebuna pentru presa medicala, intrucat in acea dimineata la spitalul de pediatrie Grigore Alexandrescu se lansa noua Unitate de Primiri Urgente in prezenta premierului Romaniei Victor Ponta, a ministrului Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu, a presedintelui CNAS dr. Vasile Ciurchea si a multor personalitati ale lumii medicale. Inghesuiala mare, agitatie, presa de toate felurile de la televiziuni pana la online, ce mai eveniment de anvergura! Parea ca vernisajul de la maternitatea aflata cateva strazi mai incolo nu mai are nicio importanta, nici pentru demnitari, nici pentru jurnalisti. Eu si inca doua-trei colege din breasla eram totusi pornite sa mergem si la Filantropia, dupa ce se incheie vanzoleala de la UPU. Dar surpriza, nu eram singurele persoane interesate, intrucat la vernisaj si-au facut aparitia si ministrul Sanatatii, presedintele CNAS si presedintele ANMDM.
Managerul spitalului, medicul Gheorghe Peltecu, a fost mai mult decat incantat de prezenta autoritatilor si a jurnalistilor, mai ales ca si-a adus un aport propriu la aceasta expozitie, 30% dintre fotografii fiind facute de acesta.
Cele 20 de fotografii expuse pe gardul Spitalului Filantropia din zona B-dului Ion Mihalache, in toata luna septembrie, sunt expresia artistica a trecutului si a prezentului spitalului. Un grup de lucru format din reprezentantii partenerilor, un artist plastic fotograf, un reprezentant al Fundatiei si un muzeograf au selectat imaginile expuse in fiecare perimetru expozitional, in functie de calitatea artistica si de continutul exprimat de acestea. Designul expozitiei fost asigurat de curatorul proiectului. Dupa expirarea perioadei de expunere outdoor, cele mai reprezentative fotografii vor fi expuse, timp de 10 zile, la sediul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti, Str. Avram Iancu nr. 1. Imaginile expun spitalul in antiteza, cum este astazi si cum era altadata, antiteza remarcata si de presedintele CNAS. „Eu il stiu din 1977, doar fatada mai e la fel, in rest e altceva”, a precizat dr. Vasile Ciurchea, presedintele Casei. In cei 132 de ani de la constructia spitalului Filantropia, institutia s-a schimbat mult. Podul a fost transformat intr-un spatiu medical- in 2009 – mai precis acolo s-a infiintat departamentul de medicina materno-fetala, singurul de acest fel din Bucuresti, acreditat de Ministerul Sanatatii, in care lucreaza 4 medici. Actualmente este singurul spital de ginecologie din Bucuresti cu departament de ginecologie oncologica si oncologie medicala, unde se abordeaza intreaga patologie oncologica ginecologica si cancerul mamar, spitalul fiind implicat in efectuarea screeningului cancerului de col uterin. Printre fotografiile expuse se afla si cele cu sala de nastere, asa cum era atunci si cum arata acum, cu salile de operatii atunci si acum.”Filantropia este cea mai veche maternitate din Bucuresti. Sa nu uitam ca la inceput s-a numit Iubirea de oameni, acesta este numele pe care i l-au dat cei care l-au ctitorit in 1813. Ne bucuram ca am putut sa aratam personalul medical asa cum e in fiecare clipa”, a tinut sa precizeze Georgeta Ionescu, directorul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti. Mai multe despre evenimentul de la Filantropia puteti citi in articolul publicat atat pe siteul Colegiului Medicilor Bucuresti, cat si pe cel al Fundatiei Colegiului Medicilor Bucuresti.
http://www.fundatiacmb.ro/media/20150907-expozitie-fotografie-spital-filantropia/
Managerul Spitalului ‘Carol Davila’, botezatorul fotografiilor din expoziția de pe gard
Medic si muzician, managerul Spitalului de Nefrologie “Carol Davila” este o personalitate complexa, cu sensibilitati artistice remarcabile. Este concert maestru si presedintele Fundatiei Medicina şi Muzica, conduce cu pasiune si profesionalism Orchestra Medicilor din Bucuresti, prin urmare ma asteptam ca prof. dr. Mircea Penescu sa ne intampine la vernisaj pe acordurile muzicii. Dar am avut o surpriza si mai mare, aceea ca a botezat anumite fotografii, dandu-le titluri extrem de inspirate: „Lumina vietii in intuneric”, „Intrarea in legenda sub privirile lui Neptun”, „Maini fermecate care innoada viata”, „Clasicismul in medicina”. Managerul acestui spital, prof. dr. Mircea Penescu este poet, deci se joaca la fel de bine cu cuvintele precum o face cu notele muzicale si a demonstrat tuturor ca slujeste si iubeste arta. Fotografiile realizate de fotograful Mihai Andrei si expuse si pe gardul acestei institutii sanitare, le permite celor care trec pe strada si care se intreaba ce-i aici, sa arunce o privire catre interiorul spitalului. „Spitalul ascunde povesti de viata absolut tulburatoare. Aici in spital au loc drame, viata atarna de un fir de par, sangele tasneste dintr-o plaga spre disperarea echipei chirurgicale care se concentreaza si reuseste sa reinnoade firul vietii si astea apar in fotografii. Viata palpaie legata de aparate intr-un pat de terapie intensiva, unde oamenii in linistea suferintei lor probabil ca-si deruleaza intreaga viata. Toate aceste imagini pline de mesaj trezesc poate trecatorilor o atentie deosebita asupra a ceea ce exista in acest spital”, a declarat la vernisaj prof. dr. Penescu.Multe persoane care trec prin fata spitalului nu stiu ce este inauntru, tocmai fiindca nu arata a spital. Institutia a trecut de la frumusetea stinsa a clasicismului in medicina la stralucirea unui spital care imbina vechiul cu noul, intr-o maniera armonioasa si ofera pacientilor posibilitatea sa fie bine si corect tratati. Cel putin asa sustine, directorul unitatii sanitare. „Spitalul este si locul unor mari bucurii, unor reusite. Oameni care au venit aici pe granita subtire intre viata si moarte, sustinuti de echipa medicala au fost readusi la viata si insanatositi. Este un element de bucurie, este rodul unei munci care nu poate fi nici cuantificata, nici pretuita. Este ceva care tine de divin, ceea ce se intampla in anumite spitale. Consider ca aceasta expozitie este in primul rand un act artistic si avem nevoie de arta. Am slujit arta si o iubesc!”, a marturisit prof. dr. Mircea Penescu.
Coltea, cel mai vechi spital din România, expus trecătorilor bucureșteni
Cel de-al treilea vernisaj, care a fost discret, dar plin de farmec, asa cum este si cladirea spitalului Coltea, nu a trecut neobservat. Spitalul Coltea nu este doar cel mai vechi spital din Bucuresti, ci si din tara, fiind declarat moment istoric, dar care nu se viziteaza la fel ca un muzeu sau vreu alt lacas de cultura. „Initiativa expozitiei este deosebita, originala. Eu personal nu am mai trait-o pana acum. Cred ca este benefica din punct de vedere al spitalului, fiindca iesim cu imagini din interiorul spitalului in fata publicului larg, potentialii pacienti. Eu am fost frapata nu numai de calitatea si frumusetea fotografiilor, dar si chiar de imaginile inclusiv ale interioarelor spitalului. Nu e un muzeu pe care sa-l vizitam, dar totusi e un moment istoric si chiar si asta impresioneaza”, a tinut sa precizeze prof.dr. Anca Lupu, managerul spitalului la vernisajul expozitiei. Trecatorii pot arunca o privire catre gardul acestui monument istoric, unde vor descoperi putin din interiorul spitalului, din interiorul cladirii si din activitatea derulata din spital. Admirand fotografiile din vremuri vechi si vremuri actuale isi pot forma o opinie cu privire la cladirea pe care o vad, la dotarile care exista in momentul de fata in spital si cu privire la dedicarea personalului medical.”Principala calitate a acestui spital este traditia lui, pentru ca este un spital de renume pe care cei din momentul de fata, toti cei care lucreaza aici (nu numai din colectivul de medici) se straduiesc si isi doresc s-o mentina. Cred ca spitalul rivalizeaza cu celelalte in principal din punct de vedere al personalului”, a spus prof. Lupu.
http://www.fundatiacmb.ro/media/20150911-expozitie-fotografie-spital-coltea/
Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” se transformă în instituție culturală
Cel care a incheiat sirul vernisajelor a fost tocmai spitalul de Copii, cel mai vechi din tara, Grigore Alexandreescu. Daca eclipsa oarecum primul eveniment,cel de la Filantropia printr-o inaugurare de zile mari, acum la vernisaj ploaia ii juca feste, punand la incercare calitatea lucrarilor expuse pe gardul spitalului si rezistenta lor la vreme rea.Acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul institutiei a precizat cu aceasta ocazie ca trebuie distrus zidul care s-a format intre societate si spitale. „Spitalul nu este un loc unde te duci si stii precis ca te doare, te chinuie si astepti la coada si eventual trebuie sa te pregatesti cu bani ca sa reusesti sa obtii sanatate sau o consultatie sau sa te vada un doctor. Spitalul nostru si-a propus sa se transforme intr-o componenta a societatii, care sa fie parte integranta si care sa nu aiba nicio restrictie intre interior si exterior. Din punctul meu de vedere renunt la ce e mai important, la piele. Stiti ca pielea este ceea ce separa exteriorul de interiorul organismului. Ei bine, eu consider ca in clipa aceasta trebuie renuntat la piele, la tegument. In locul tegumentului sa ne infasuram de societate”, a spus managerul spitalului. Potrivit prof. Enescu, fotografiile au surprins spitalul, la fel cum este si viata, nici mai frumoasa, nici mai urata. Imaginile prezentate, intr-o viziune artistica, sunt reflectarea cotidianului care intr-un astfel de spital, este adesea marcat de evenimente cu un mare impact emotional. „Nu am vrut sa aratam nici cele mai frumoase locuri, nici cele mai frumoase zambete pe care le avem, ci am vrut sa aratam faptul ca aici sunt si zambete frumoase, dar este si plans”, a declarat prof. Enescu la vernisaj.Fotografiile contin si un mesaj adresat parintilor responsabili si educatorilor: „Neglijenta si lipsa de supraveghere a copiilor, provoaca in randul acestora mai multe raniri si decese decat bolile”.
http://www.fundatiacmb.ro/media/20150915-expozitie-fotografie-grigore-alexandrescu/
Fotografiile vor ramane expuse pe gardurile celor 4 unitati sanitare toata luna septembrie, urmand ca ulterior sa fie organizata o expozitie colectiva la sediul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti cu selectii din toate fotografiile expuse de catre cele 4 spitale bucurestene.