Alexandra Mănăilă
Medicina

Şcoala Internaţională de Neurologie, de un deceniu

Anul acesta Şcoala Internaţională de Vară de Neurologie a împlinit un deceniu de la înființare. Am avut ocazia sa particip la aceasta editie aniversara, care a avut loc în perioada 5-9 iulie 2015 la Eforie Nord.

Prof.Dafin.Muresanu_si_Alexandra.Manaila
Prof.dr. Dafin Muresanu

 

 

 

 

 

Evenimentul a fost organizat de Fundația Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) împreună cu Societatea de Neurologie din România (SNR)  şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) şi a Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS). Cei care au coordonat scoala sunt nume faimoase ale neurologiei românești și internaționale: prof. dr. Dafin Mureşanu, de la Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca , preşedinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), prof. dr.  Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky şi prof. dr. Ovidiu Băjenaru, Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila” din București, preşedintele de onoare ad vitam al Societăţii de Neurologie din România (SNR).

La Școala Internațională de Neurologie au venit peste 100 de tineri specialisti sau rezidenti in neurologie, precum si psihiatri, neurochirurgi, specialiști în recuperare, toți cei care se pregătesc să profeseze și să furnizeze servicii de sănătate în acest domeniu al neuroștiințelor clinice. În total, in cei 10 ani au trecut pragul scolii peste 1000 de medici din toate colțurile lumii: din Egipt, Kazahstan, Mexic, Argentina, Statele Unite, Vietnam și din alte țări din Asia.

,,Filosofia acestei Școli este să-i învățăm multe lucruri și complexe din acest domeniu extrem de dinamic al neuroștiințelor, clinice și fundamentale. Și e foarte greu să ții pasul cu atâta informație”, a spus prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele SNR şi SSNN.

Temele abordate la cea de-a zecea editie a scolii au fost atat subiecte abordate constant de-a lungul celorlalte editii  cum ar fi bolile cardiovasculare cerebrale, în special accidentul vascular cerebral, traumatismele cranio-cerebrale, bolile neurodegenerative, dar și teme mai noi precum neuroreabilitarea timpurie. Am cunoscut-o la conferinta de presa, organizata in cadrul Scolii de Vara pe prof. dr. Dana Boering, de la St. Mauritius Therapieklinik Meerbusch, din Germania, un reputat neurolog, de origine romana, care a trait jumatate din viata in Arad si cealalta jumatate in Germania. Specialista a declarat ca Germania sta foarte bine in ceea ce priveste diagnosticul clinic timpuriu.

,,S-a investit foarte mult in Germania in campanii de informare a populatiei pentru a viza familile celor afectati sa-i aduca devreme in centre de screening care s-au infiintat cam peste tot. Nu numai spitalele universitare, toate spitalele mari si mijlocii au ambulante de diagnostic a dementei si cand exista dubii despre ce tip de dementa este vorba, pacientii sunt adresati centrelor specializate”, a declarat prof.dr. Dana Boering.

Mai multe despre reabilitarea timpurie si felul in care se aplica in Germania vs Romania am scris pe siteul Colegiului Medicilor Bucuresti.

Definiţia neuroreabilitării s-a schimbat mult în ultimii ani. Acum, reabilitarea după accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cranio cerebrale sau vertebromedulare nu mai constă doar în terapie fizică. Un loc aparte îl are terapia cognitivă şi emoţională. În viitor, vom putea defini mai bine programele complexe de neuroreabilitare personalizată”, a reiterat prof. dr Dafin Mureşanu.

Dincolo de tematica prezentata,de feedbackurile culese de la participanti- numai la superlativ- m-a impresionat seriozitatea cu care s-au desfasurat cursurile, incheiate cu un test final de evaluare a cunostintelor pe care il sustineau toti medicii. ,,Toată lumea care vine la școală, dă examen”, mi s-a spus si am vazut sala plina ochi la examen. Cuminti, participantii aveau de raspuns la 88 de întrebări in limba engleza, dupa care Caietul numit  -Written Examination-ajungea pe mana profesorilor si a celorlalti colegi.

,,Ceea ce facem noi nu se bazeaza pe modelul unei competitii imediate. Se bazeaza pe un model care e mult mai creativ, modelul interactiunii directe. Este foarte important ca fiecare sa atinga un maxim posibil, fara sa aiba senzatia ca ocupa locul cuiva sau ca o face în defavoarea cuiva. E mai mult în favoarea lui. Este un model de interactiune prin cooperare, nu un model competitiv”, a spus prof. Muresanu.

 

Mai multe despre editia a zecea a Şcolii Internaţionale de Neurologie am scris si veti putea citi in urmatorul numar al Romanian Journal of Health Manager. Si, da recunosc m-au cucerit organizarea Scolii ( rivalizeaza cu oricare alta din strainatate), seriozitatea profesorilor si a cursantilor cand vine vorba de medicina si stiinta, dar si modul in care neurologii stiu sa savureze clipele frumoase, briza marii si sa lege noi prietenii pana-n zori la rasaritul soarelui.

Un creier sanatos se mentine cu un stil de viata sanatos. Asa spun medicii… Bineinteles si neurologii. Cu toate că nu reprezintă decât 2% din greutatea corpului omenesc, creierul e irigat cu 20% din totalul sângelui ce hrăneşte organismul, consumă 14% din totalul oxigenului necesar organismului şi 16% din totalul glucozei, cea care aduce energie. Potrivit specialiştilor, un stil de viaţă sănătos coroborat cu activităţi fizice şi intelectuale zilnice, dar şi cu o alimentaţie sănătoasă pot consolida scutul de protecţie al creierului şi implicit evitarea îmbolnăvirii acestuia.Iar cei care au suferit deja tulburari cognitive mai au sperante, medicina a evoluat si evolueaza, oferind din ce in ce mai multe perspective privind regenerarea creierului.

La Scoala Internationala de Vara mi-am reamintit brusc o lectie de viata invatata candva, dar uitata adesea: aceea ca trebuie sa ai grija si de creierul tau, sa-ti protejezi neuronii rupandu-te de moara cotidiana care te macina incontinuu. Cum? Incercand sa te relaxezi ascultand sunetul valurilor care se sparg necontenit la mal, indraznind sa lenevesti intr-un hamac sau pur si simplu sa te lasi purtat de valurile marii. Am experimentat si eu putin din aceste mici placeri nevinovate, ajutata fiind de minunata locatie Eforie Nord si nu-mi pare rau. In plus, cred ca i-am dat un mic reset creierului, astfel incat in perioada urmatoare sa lucreze mai bine!

Postari asemanatoare

Vieti salvate fara prejudecati legate de nationalitate

Alexandra

Carta Albă a Comunicării despre Diabet

Alexandra

Program de e-learning in FIV pentru medicii romani

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.