Alexandra Mănăilă
Jurnalism

Nota 4.33 din 5 pentru moderatoarea celei de-a doua editii,,Health Forum”

Compania BusinessMark a organizat cea de-a doua editie a ,,Health Forum”, pe 11 si 12 iunie 2015 la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucuresti. Evenimentul, gandit sub forma unui forum in care se discuta despre problemele industriei farmaceutice din Romania si despre sistemul sanitar, a fost impartit in doua zile: prima dedicata sectorului farmaceutic, iar cea de-a doua celui medical.

Participantii vizati au fost numerosi: de la reprezentantii companiilor farmaceutice, producatori si distribuitori de medicamente, pana la cei ai lanturilor de farmacii, furnizori de servicii private de sanatate, medici, reprezentanti ai companiilor de asigurari, ai pacientilor, asociatiilor patronale, consultanti si jurnalisti.

Prima zi de moderare la Health Forum 2015, foto Business Mark
Prima zi de moderare la Health Forum 2015, foto Business Mark

In prezidiu nume cunoscute pietei specifice, jucatorilor din sistem precum: Florian Bodog, Secretar in Comisia pentru sanatate publica din Senatul României, Marius Tanasa, vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Dan Zaharescu, Director Executiv, ARPIM, Daniel Popescu, Corporate Affairs Manager, Eli Lilly, Carmen Afanasenco, Manager, Tax Advisory Services, EY Romania, Cristina Munteanu, Director Executiv, ADRFR, Iulian Trandafir, Director General, Farmexpert, Petru Craciun, Director General, Cegedim Alina David, Tax Manager, PKF Finconta, Cristian Busoi, Deputat, Parlamentul European, Membru Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, Vasile Ciurchea, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Horia Cristian, Vicepresedintele, Comisiei pentru sanatate si familie, Camera Deputatilor, Mircea Cinteza, Vicepresedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Barbu, Presedintele, Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Dr. Bogdan Pana, Director General, Servicii Medicale, Medicover Romania, Dr. Carmen Orban, Manager, Institutul Clinic Fundeni, Constantin Lucescu, Director Corporate Division, Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria, Paul Stanciu, Senior Business Development Manager for Public Sector, Microsoft România. Toti acesti speakeri asteptau sa fie starniti la dialog, prin urmare reprezentantii companiei Business Mark mi-au facut propunerea de-a fi moderatoarea evenimentului, respectiv de-a conduce cu impartialitate dezbaterile din ambele zile.

A doua zi de moderare la Health Forum 2015, foto Business Mark
A doua zi de moderare la Health Forum 2015, foto Business Mark

Am acceptat, desi era prima mea colaborare cu Business Mark, pentru ca mi-au placut subiectele ce urmau a fi abordate, cunosteam speakerii si de ce sa nu recunosc ideea de-a fi in miezul ,,agorei”, acolo unde se discuta problemele cele mai arzatoare mi-a suras din prima. Dar pe cat de generoase erau temele, pe atat de dificile: scaderea preturilor la medicamente, taxa clawback si efectele asupra profitabilitatii producatorilor locali de medicamente, dar si asupra distribuitorilor si retailerilor, cardul de sanatate si functionalitatea sa, provocarile pietei de servicii medicale private din România, asigurarile de sanatate private si abonamentele private.
Cu toate astea, mie mi s-au parut provocatoare si suculente, curiosii pot consulta programul celor doua zile pe siteul Business Mark.

Daca stii sa le storci (subiectele) pana la ultima picatura, sigur vei obtine informatii interesante, asta mi-am zis inainte de-a intra in rol. Misiunea mea era sa-i provoc pe speakeri la dialoguri interesante, utile, menite sa lanseze idei care ulterior ar putea fi puse in practica. De asemenea, trebuia sa fiu cu ochii in sala, sa iau pulsul salii, sa-i starnesc pe participanti sa fie activi, sa puna intrebari si evident sa-i excit si pe colegii mei din presa sa intretina focul dialogului. Am avut si un partener de moderare, pe Daniel Dragan, co-moderator din partea organizatorilor si Managing Partner, Business Mark, care mi-a fost de un real ajutor.

Una din concluziile desprinse in prima zi a forumului organizat de Business Mark a fost aceea ca modificarea preturilor medicamentelor începând cu 15 iunie este dificil de implementat, toti actorii din piata fiind de acord cu termenul de 1 iulie 2015.

 

Discutii cu industria farma la Health Forum 2015, foto Business Mark
,,Mingea în momentul de fata este la Casa de Asigurari. Ei spun ca ar putea sa fie gata pe data de 15 iunie, dar nu stiu ce sens ar avea sa fie aplicat de la jumatatea acestei luni”, a declarat Florian Bodog, Secretar, Comisia pentru sanatate publica, Senatul României in prima zi a Health Forum.

Autoritatile prezente si ele la eveniment au avut urechile deschise, dovada Ordinul 75 privind modificarea preturilor medicamentelor prin finalizarea procesului de publicare a doua cataloage de preturi pentru medicamente: Catalogul National al Medicamentelo (CaNaMED) si Catalogul National Public al Medicamentelor va fi aplicat de la 1 iulie 2015.
O alta concluzie desprinsa in urma dezbaterilor aprinse de a doua zi de la Health Forum a fost necesitatea de-a se realiza un raport lunar, pe baza noului sistem informatic ce utilizeaza cardul de sanatate. Ideea a fost lansata de prof.dr. Mircea Cinteza, vicepresedintele CMR, iar presedintele Casei a dus-o mai departe.

Health Forum, eveniment organizat de Business Mark pentru a doua oara, foto: Business Mark
Health Forum, eveniment organizat de Business Mark pentru a doua oara, foto: Business Mark

,,Vom face un raport lunar pe care îl vom face public dupa ce avem datele pe luna mai pe tipuri de sectiuni: medicina de familie, spitale, îngrijiri la domiciliu etc. Sigur ca nu putem publica numele pacientilor dar putem publica numele furnizorilor. Putem face acest raport pe ore. Vom avea astfel o imagine foarte clara asupra serviciilor furnizate de fiecare unitate. Este adevarat ca nici SIUI nici sistemul cardurilor nu functioneaza perfect. Este normal pentru ca sunt sisteme foarte mari si depind de interfata, de modul în care sunt folosite si de alti factori”, a declarat dr. Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, raspunzand celor care se plangeau de modul in care functioneaza cardul de sanatate.

Dialoguri constructive pe marginea problemelor pe care le confrunta sistemul sanitar în România, asta mi-am propus si mi-a iesit si lumea a fost multumita.

,,Ai fost un mare sprijin pentru noi, Alexandra. Dincolo de suportul oferit in privinta agendei, sesiunile moderate de tine au fost interesante datorita modului in care discutiile au curs, bineinteles, incurajate de intrebarile adresate de tine. Este evidenta experienta ta in domeniu si cunoasterea temeinica a problemelor specifice industriei. Stim, de aemenea, ca sectorul farma & medical se afla in permanenta tensiune, dat fiind contextul de dezvoltare din Romania. Sunt foarte multumita ca aceste tensiuni nu au depasit parametrii acceptabili in cadrul evenimentului nostru.Discutiile au fost bine moderate de tine, ponderate, utile, la obiect. Aici au contribuit intrebarile tale, problemele ridicate, dar si tactul cu care subiectele erau schimbate cand situatia impunea. Multe multumiri pentru profesionalism, deschidere si flexibilitate! Si nu o spun numai eu! Conform formularelor de feedback, ai obtinut nota 4.33 din 5″, a precizat Andreea Paun, Managing Partner, Business Mark.

Faptul ca am obtinut si o nota buna, nu doar de trecere, ci aproape de maxim ma incurajeaza sa accept astfel de provocari si evident ma starneste sa fac tot ce pot ca sa-mi imbunatatesc nota. Vreau maximum!

Postari asemanatoare

Turism medical – 01 – Topul statiunilor balneare din Romania – 27 mai 2017

Alexandra

Radio NoRo – MELOTERAPIA 180 – Andrea Bocelli a avut coronavirus și a donat plasmă convalescentă

Alexandra

Hipertensiune arterială, cum poate fi influențată de boala gingivală

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.