Alexandra Mănăilă
Medicina

Medic anestezist care se ocupa de sanatatea imigrantilor

Dr. Camelia Doru (foto/arhiva personala) este medic anestezist, dar de mai bine de 20 ani a renunțat la căldura din spital, la dotările cu aparate și a trecut pe frontul medicinei în linia întâi. De la Spitalul județean din Ploiești, unde în Reanimare se ocupa de cazurile grave, a ajuns să lucreze cu mai multe civilizații odată, mai precis cu pacienți din toată lumea, la fundația ICAR, pe care de fapt, a înființat-o fiind astfel primul medic din România, care oferea asistență medicală și psihologică, servicii sociale și juridice solicitanților de azil, refugiaților și altor categorii de migranți.

Chiar dacă în momentul de față numărul migranțiCamelia Doru, presedintele ICARlor în România este mic, nevoia de servicii medicale și sociale există, iar pe viitor, sistemul românesc ar trebui să fie pregătit să primească un număr mai mare de imigranți și să ofere servicii și îngrijiri medicale acestora.

Pentru medicii care lucrează cu imigranți înseamnă un efort în plus de instruire, dar și un câștig enorm, profesional și uman.

”Este și o experiență fabuloasă pentru medici să vină în contact cu mai multe civilizații care le trec prin cabinet odată cu acești pacienți. (…)Medicul este medic oriunde. Te duci la medic cu speranța că te va ajuta indiferent că ești în Afganistan sau în România. Omul are o problemă pe care vrea s-o rezolve și știe ce așteaptă de la medic. Când ai o criză de ulcer, nu te mai interesează că medicul din fața ta e femeie și nu are voal, sau că e bărbat. Am încercat să vedem dacă există aceste probleme, în general nu, exceptând anumite specialități: ginecologia și urologia. Oamenii vin la medic pur și simplu pentru că au nevoie de servicii medicale. ”

Dacă dr. Doru este o entuziastă convinsă, nu toți colegii de breaslă s-au dovedit a fi la fel. Recrutarea personalului medical pentru ICAR a fost o adevărată provocare și o recunoaște chiar ea.

Ce-i motivează pe medici și cum a reușit să-i convingă să intre în această colaborare, dar mai ales ce boli au imigranții și cum îi văd ei pe doctorii români, puteți afla din interviul realizat cu Camelia Doru, de la Fundația ICAR: „România ar trebui să încurajeze migrația!” și pe care l-am publicat pe siteul cdcdi.ro

Povești cu medici și vieți salvate fara prejudecati legate de nationalitate am mai scris, diferența este că acei protagoniștii nu erau de origine română (între timp, unii dintre purtătorii halatelor albe au devenit cetățeni români).

Postari asemanatoare

Expozitii de fotografii la 4 spitale bucurestene

Alexandra

Program de e-learning in FIV pentru medicii romani

Alexandra

Carta Albă a Comunicării despre Diabet

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.