Alexandra Mănăilă
Jurnalism

Actualul ministrul al Sanatatii, pe coperta revistei Health Manager nr. 5

Cel mai mare manager in Sanatate intr-o tara ar trebui sa fie ministrul Sanatatii, cel care decide politicile de sanatate, programele nationale si soarta pacientilor. Stomatologul Nicolae Bănicioiu a împlinit în martie un an de când se află în fotoliul ministerial. Desi este cel mai tânăr ministru al Sănătății pe care l-a avut România până acum, nu pare lipsit de experienta cand vine vorba de management. Prin urmare, avea toate argumentele de-a ,,ocupa” un ravnit loc pe coperta revistei Romanian Journal of Health Manager, asa ca am decis ca nr. 5 al revistei sa aiba un cover story cu dr. Nicolae Banicioiu.

În opinia sa, inainte de a avea competențe manageriale, un bun manager trebuie să fie mai întâi de toate OM, iar cand vine vorba de principiile după care se ghideaza în conducerea Ministerului Sănătății sunt  aceleași principii ca în viață: corectitudine, onestitate și seriozitate în ceea ce face.

,,Nu uit niciodată că sunt un produs al sistemului medical, am crescut în policlinici și spitale alături de părinții mei și am absolvit universitatea de medicină și farmacie. Pot spune că medicina este viața mea!”

Este un bun comunicator, deschis la dialog, la intalniri cu presa, cu pacientii si medicii si face vizite in spitale, incercand sa fie conectat la sursa in privinta problemelor sistemului. Nu a ezitat sa vina pana la Zalau, la Centrul No-Ro, cand l-am invitat anul trecut la Scoala de Boli rare pentru Jurnalisti, nici anul acesta la Senat de Ziua Bolilor Rare. Un prim bilant al activitatii sale in fotoliul ministerial dupa un an arata cam asa:

  • a introdus în lista de medicamente compensate și gratuite 40 de molecule noi pentru tratarea diverselor afecțiunilor oncologice, neurologice, boli rare, hepatita B, HIV/SIDA, după mai bine de 7 ani de blocaj.
  • a redeschis 26 de spitale din cele 69 închise de Guvernul Boc.
  • a deblocat 3.500 de posturi din sistemul sanitar
  • a reluat plățile burselor pentru rezidenți și  a majorat salariile cu până la 100 de lei pentru tot sistemul medical.

In ceea ce priveste viitorul Sanatatii, pare incurajator, daca ministrul va face tot ce promite: un program național de radioterapie în cadrul căruia vor fi construite între 3 și 5 unități noi de radioterapie, numărul acestora fiind deficitar în prezent; un proiect de cardiologie pediatrică, se are în vedere achiziția unui număr de 17 de angiografe din fonduri europene si va începe pentru prima dată după 1989 construcția a trei spitale regionale la Iași, Craiova și Cluj care vor avea aparatură la ultimele standarde. Puteti citi interviul integral in revista, si mai puteti zabovi si asupra celorlalte subiecte abordr. Nicolae Banicioiudate.

Postari asemanatoare

Proteine cheie, în fertilitatea feminină și în biologia cancerului

Alexandra

Cum puteți preveni cancerul?

Alexandra

Depresie rezistentă la medicamente, ce tratament este mai eficient

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.