Probabil ati auzit de multe ori expresia de ,,Maestru de ceremonii” sau pe scurt MC, care se refera la persoana care joaca rolul de gazda al unui eveniment scenic sau al unui spectacol similar. De obicei, maestrul de ceremonii (MC-ul) prezintă interpreții, vorbește către audiență și întreține atmosfera, frecvent prin utilizarea de glume sau anecdote.
Ei bine, rolul meu in ajun de Mos Nicolae, vineri, 5 decembrie 2014 a fost sa fiu MC la evenimentul organizat de Media Systems Communication( MSC), respectiv cea de-a doua editie a evenimentului stiintific interdisciplinar si translational – Health Meeting. Nu era prima oara cand jucam acest rol pentru MSC. La prima editie a evenimentului Health Meeting, care a abordat tema HPV, care a avut loc in vara acestui an, am avut insa nu doar rolul de moderator, ci si de reporter TV, intrucat am realizat atunci, impreuna cu echipa mea de filmare, un reportaj video la fata locului.
De data aceasta, in ajun de Mos Nicolae, aveam misiunea de-a face ingurgitabila pentru toti medicii prezenti la eveniment si nu au fost putini(in jur de 150) tema principala: ‘Leziunile pe-neoplazice si neoplazice’ si de-a realiza astfel o incursiune interdisciplinara si translationale in ginecologie, dermatologie, medicina de familie si oncologie. Am avut de prezentat 9 speakeri, toti valorosi si despre care cu siguranta sunt multe de spus: Prof. Dr. Radu Vladareanu, Director de Departament Obstetrica-Ginecologie UMF Carol Davila Bucuresti, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie al Spitalului Universitar de Urgenta ‘Elias’ Bucuresti, Conf. Dr. Alexandru Filipescu, UMF Carol Davila Bucuresti, medic primar obstetrica-ginecologie Spitalului Universitar de Urgenta ‘Elias’ Bucuresti, sef lucr. Dr. Simona Vladareanu, UMF Carol Davila Bucuresti, medic primar neonatologie, sef Sectie Neonatologie Spitalul Universitar de Urgenta ‘Elias’ Bucuresti, Asist. Univ. Dr. Victor Clatici, UMF Carol Davila Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta ‘Elias’ Bucuresti, medic primar dermatologie si Dr. Daciana Toma, Medic primar medicina de familie, Instructor formator in medicina de familie, dr. Nicolae Bacalbasa, prof. Natalia Cucu, Dorica Dan psiholog si presedintele ARCRare si Loredana Munteanu, kinetoterapeut, reprezentant al Asociatiei Casiopeea. Am reusit sa-i provoc pe participanti sa puna multe intrebari, avand in vedere ca dupa fiecare sesiune (au fost trei sesiuni stiintifice) avea loc o dezbatere. Unii dintre ei au folosit tabletele, s-au semnat sau au pus intrebari sub anonimat, altii mai curajosi din fire au luat microfonul si au intrebat direct, iar raspunsurile au fost prompte si live.
In pauze, am discutat cu lectorii, le-am cerut parerea cu privire la eveniment si am ,,disecat” subiectele impreuna cu ceilalti colegi din presa, astfel incat sa public ulterior articole pe subiecte de oncologie.
M-am bucurat ca printre participantii din sala, s-au regasit cativa dintre medicii pe care i-am invitat personal. La fel printre lectorii evenimentului, s-au aflat cativa care au venit cu lucrari la propunerea mea.
La finalul sesiunilor stiintifice a venit partea de entertainment cu tombole si premii castigatoare, cu degustare de vin, dar si cu colinde, fiindca Mos Nicolae se apropia cu pasi repezi. Si pentru ca participantii au fost cuminti si aveau incaltarile facute, au avut parte de o surpriza din partea Mosului.
Au venit copiii de la Asociația Șansa TA si i-au colindat. Acesti copii și tineri, care fac parte din Asociatie, urmează să părăsească sau au părăsit centrele de plasament, asa ca i-am intrebat cati dintre ei s-ar face doctori, dat fiind faptul ca ne aflam la un eveniment medical. Unul singur a ridicat mana cu entuziasm. Priviti care este viitorul medicinei romanesti, am replicat eu, catre sala, spunandu-le apoi copiilor: daca vreti sa deveniti medici peste cativa ani veti fi aici, in locul celor de la mese, la congrese si evenimente, chiar si de sarbatori. Toate lumea s-a amuzat, atmosfera s-a relaxat, iar copiii mi-au spus la final ca le-a placut de d-na prezentatoare. Deci, iata am primit si un feedback la cald.