Alexandra Mănăilă
Medicina

Cine va avea grija de copiii romanilor?

Raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa fie simplu: medicii pediatri. Hm, si ce te faci daca sunt pe cale de disparitie? Fie ca pleaca la munca in strainatate, fie ca nu prea se inghesuie sa faca aceasta specialitate, pediatrii ajung sa fie in Romania superaglomerati. Sunt o,,rara avis” pentru micutii pacienti. Sunt prea putini si trebuie sa faca fata unui procent destul de mare, de 18-20% din populatia Romaniei, care este de varsta pediatrica.

Ei bine, lasa ca-i avem pe medicii de familie, mi-ati putea raspunde… Da, dar si aici exista o problema. Doar 25% din totalul medicilor de familie preiau copii pe listele lor. Iar in weekend-uri e dezastru la camerele de garda ale spitalelor. Majoritatea pediatrilor sunt asaltati la camerele de garda e parinti disperati ca micutii lor sunt bolnavi si nu stiu ce sa le faca. Medicii au si cate 100 de consultatii pe zi, astfel ca nu mai fac fata solicitarilor.

Prof.dr. Doina Plesca si Alexandra Manaila la lansarea AREPMF
Prof.dr. Doina Plesca si Alexandra Manaila la lansarea AREPMF

‘Trebuie sa regandim in urmatorii ani o alta modalitate de pregatire a pediatrilor, dar si a medicilor de familie a caror pregatire in rezidentiat pe pediatrie e de 4 luni, total insuficient si nerelevant. Altfel asistam la pierderile copiilor nostri’, a precizat Prof. Dr. Doina Plesca, Decanul Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’, la conferinta de lansare a unei noi asociatii dedicate educatiei pediatrice.

Aceasta a spus ca impreuna cu noua  infiintata Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) va solicita in regim de urgenta Ministerului Sanatatii extinderea duratei la 1 an de pregatire a medicilor de familie in pediatrie.

Dr. Valeria Herdea, medic primar in medicina de familie si presedintele AREPMF,  sustine ca asociatia se adreseaza in special medicilor de familie tineri care nu au facut puericultura si sunt dornici sa invete. Asa ca ne bazam pe viitorii medici, fie ca vor alege cu mai mult aplomb pediatria, fie ca vor face medicina de familie, dar vor invata mai bine sa-i ingrijeasca pe cei mici.

 

Postari asemanatoare

Medic anestezist care se ocupa de sanatatea imigrantilor

Alexandra

Vieti salvate fara prejudecati legate de nationalitate

Alexandra

Expozitii de fotografii la 4 spitale bucurestene

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.