Alexandra Mănăilă
Medicina

Program de e-learning in FIV pentru medicii romani

Totul a inceput cand l-am cunoscut pe dr. Pantos, directorul clinicii Genesis din Atena. Considerat un ,,guru al FIV-ului” in Europa sau daca vreti tatal unui oras intreg de copii conceputi in eprubeta, ginecologul grec este extrem de interesat sa faca bine in jurul sau. Sa ne intelegem, stie ca menirea lui pe acest Pamant e sa ajute cuplurile infertile sa devina parinti si face tot ce poate sa-si indeplineasca aceasta menire, dar dincolo de asta nu e dispus sa ingroape stiinta in mormant. E generos si binevoitor s-o impartaseasca si altora. Asa a ajuns si dr. Andreas Vythoulkas sa invete meserie de la cei mai buni, si chiar de la dr. Pantos, care l-a luat sub aripa sa profesionala.

Clinica Genesis are la ora actuala  cea mai mare experienţă din Europa în tratarea infertilităţii, fiind şi cea mai mare clinică din Europa, dar mai convingatoare sunt ratele de succes din prima fertilizare in vitro, de 57%. Daca povestea e-learningului in FIV in Romania a inceput cu grecul Pantos, ea a continuat datorita lui Andreas grec, adoptat de romani, fiindca a studiat partial in Romania si lucreaza in Romania.

Discutand cu cei doi ginecologi greci si afland ca Societatea de Reproducere Umană din Grecia, Colegiul Medicilor din Grecia, Universitatea de Medicină din Atena şi Clinica Genesis a prof.dr. Kostas Pantos derulează în Grecia un program de e-learning pe tema Reproducerii Umane de aproximativ 2 ani, le-am aruncat o idee -samanta: ce-ar fi daca am incerca sa derulam acelasi program si la noi in Romania? Sunt destule cupluri care au nevoie, sunt destui ginecologi romani dornici sa invete. Nu a trecut mult si samanta a inceput sa rodeasca.

In luna septembrie, mai precis pe 27 septembrie 2014, a fost anuntata oficial in prezenta a doi ministri ai Sanatatii: grec si roman, intentia de a derula si in Romania un program de e-learning, dedicat medicilor specialişti din următoarele specialităţi: ginecologie, neonatologie, urologie, endocrinologie, medicină de familie şi medicină generală, precum şi medicilor specialişti din alte specialităţi, interesaţi de tema Reproducerii Umane. Sunt dispuse sa se implice: Asociaţia de Reproducere Umană din România ( al cărei preşedinte este prof.dr. Radu Vlădăreanu), împreună cu Asociaţia de Reproducere Umană din Grecia, clinica Genesis, Universitatea de Medicină Kapodistrian din Atena şi Universitatea de Medicină din Bucureşti ,,Carol Davila’’ Colegiul Medicilor din Atena si bineinteles Colegiul Medicilor Bucureşti, unde lucrez si eu ca jurnalist.

 

În Grecia au absolvit până acum aproximativ 300 de medici. Macar atatia medici romani daca ar urma acest program de e-learning si tot ar fi un beneficiu pentru cuplurile din Romania si de ce nu, pentru medicina romaneasca… Despre acest schimb de experienta între medicii din Grecia şi din România, precum si despre primii pasi facuti între cele doua state, avandu-i reprezentanti chiar pe Makis Voridis, ministrul grec al Sanatatii si pe Nicolae Banicioiu, ministrul roman al Sanatatii puteti vedea in reportajul video realizat la Prima Conferinta a Asociatiei de Reproducere Umana din Romania.

A concepe un copil nu ar trebui sa fie un lux in Romania, chiar daca este vorba despre fertilizarea in vitro (FIV). Din pacate, nu oricine isi poate permite din punct de vedere financiar sa apeleze la FIV. Medicii romani impreuna cu medicii greci propun solutii si programe pentru cuplurile din Romania.

Postari asemanatoare

Carta Albă a Comunicării despre Diabet

Alexandra

Moderator la trei evenimente organizate de MSC, intr-o singura luna

Alexandra

Hernie inghinală, modificările hormonale care o produc

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.