Alexandra Mănăilă
Training

Trainer in jurnalismul de sanatate european – HeaRT

Trainer in jurnalismul de sanatate-alexandramanaila.ro-1

Intr-o zi de februarie a anului 2012 am primit un telefon de la Centrul de Jurnalism Independent (CJI). ,,Alexandra ai vrea sa fii trainer intr-un program pentru jurnalistii care scriu pe sanatate?” Nu mi-a venit sa cred ce-mi aud urechile… Ideea de-a exista si in Romania programe de pregatire pentru jurnalistii care scriu pe domeniul medical, in special pentru juniorii care nu au mai avut contact cu Sanatatea, o aruncasem in urma cu cativa ani pe terenul Centrului de Jurnalism Independent. Nici nu ma gandeam atunci ca va incolti si va da roade. Se pare insa ca cineva a tinut minte, fiindca samanta a dat peste un pamant roditor si a rasarit un frumos program, intitulat ,,Jurnalismul de sanatate in Uniunea Europeana” (Health Reporting Training – HeaRT).

6 tari au intrat in acest program: Grecia, Anglia, Finlanda, Estonia, Germania si Romania. La noi, a fost derulat de CJI in Romania, Mihaela Danga fiind coordonatorul programului. Acesta a fost co-finantat de Comisia Europeana, iar modulele de training au fost propuse de tarile participante.

Trainer in jurnalismul de sanatate-alexandramanaila.ro-2

41 de jurnalisti din toata tara

Eu am fost unul dintre cei doi traineri din Romania si mi-a revenit misiunea de a pregati curicula si temele legate de sistemul de sanatate din punct de vedere economic / al afacerilor, interpretarea rapoartelor emise de spitale, de autoritati si interpretarea studiilor medicale pe intelesul publicului larg. Am facut-o foarte temeinic, pe de o parte pentru ca era primul training pe care-l sustineam in noua mea calitate de formator (iar pentru asta am urmat cursurile de trainer cu pricina, am dat examen si mi-am luat patalamaua la mana), iar pe de alta pentru ca era un training european, iar la sfarsit trebuia sa ne evaluam rezultatele si sa le confruntam cu ale colegilor traineri din celelalte tari. Deci, totul foarte serios, asa ca am facut-o ca la carte cu prelegeri, jocuri, exercitii si tot tacamul. Au fost doua sesiuni de training, a cate doua zile fiecare (in 6-7 iulie si, respectiv, 13-14 iulie 2012) si mare mi-a fost bucuria cand printre cursanti am intalnit colegi si prieteni dragi, pe unii dintre ei nemaivazandu-i de multa vreme.

Profilul ziaristului din Sanatate

Trainer in jurnalismul de sanatate-alexandramanaila.ro-3

Inainte de a incepe trainingurile, s-a efectuat un studiu (perioada august – septembrie 2011), in cadrul programului HeaRT. Bazat pe raspunsurile a 142 de jurnalisti din Marea Britanie, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia si Romania, acesta a incercat sa creioneze profilul jurnalistului care scrie despre sanatate, nivelul lui de experienta si pregatire.
Femeie, cu studii superioare, cu varsta intre 31 si 50 de ani si cu peste 6 ani de experienta in domeniu – asa arata profilul generic al jurnalistului care relateaza despre sanatate. Desi cea mai mare parte a acestor jurnalisti nu are studii de specialitate, in Romania peste jumatate dintre jurnalistii care scriu despre sanatate au beneficiat de astfel de pregatire. Studiul a mai constatat ca – intr-un moment de schimbare pentru presa – cei mai multi jurnalisti lucreaza inca pentru o publicatie, website sau presa audiovizuala si nu sunt freelanceri.

Trainer in jurnalismul de sanatate-alexandramanaila.ro-4

110 jurnalisti si experti in sanatate, la Atena

15 octombrie 2012, m-am numarat si eu printre cei 110 jurnalisti si experti in sanatate din 12 tari europene invitati la
Atena la incheierea programului de jurnalism de sanatate cu durata de doi ani. Evenimentul a avut loc in cadrul unic al noului Muzeu de Arheologie din Atena. Vestea buna data la eveniment a fost ca programul de pregatire teoretica si practica elaborat in cadrul proiectului Health Reporting Training – HeaRT poate fi incorporat in curricula universitara sau poate fi utilizat ca un curs de pregatire independent. Sunt mandra ca am avut si eu un mic aport in acest demers!

O informare corecta poate salva viata unui om

Trainer in jurnalismul de sanatate-alexandramanaila.ro-5Participantii la conferinta de la Atena si-au exprimat ingrijorarea fata de impactul profund negativ pe care il au presiunile la care sunt supusi si lipsurile cu care se confrunta jurnalistii al caror numar este in continua scadere. In aceste conditii, jurnalistilor nu le ramane decat sa rezolve singuri problema pregatirii in domeniul jurnalismului de sanatate. Dar putini sunt cei care realizeaza cat de importanta este misiunea jurnalistilor din Sanatate. Un articol scris pertinent, echilibrat cu informatii corecte si utile, poate salva viata unui om, in timp ce un articol incorect poate dezinforma, poate starni panica si influenta covarsitor comportamentul unui om sau mai multor oameni, punandu-le in pericol sanatatea. Cu alte cuvinte, cu pixul poti ucide oameni sau ii poti salva…

Postari asemanatoare

Scoala de boli rare pentru jurnalisti 2014, editia a IV-a

Alexandra

,,Cum sa comunici eficient cu presa’’- II- training pentru asociatiile de pacienti cu boli rare

Alexandra

,,Cum sa comunici eficient cu presa’’- III- training pentru asociatiile de pacienti cu boli rare

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.