In ultima zi a Targului International de Carte Gaudeamus, care a avut loc pe 24 noiembrie, in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti, am fost invitata de Editura Paralela 45 sa vorbesc despre noua carte ”Dieta revolutionara prin portionare”, semnata de Ian K. Smith.
Fiiind vorba de o lansare, mi-am facut bine temele, citind in avanpremiera cartea cu multa atentie si cu creionul in mana, din dubla perspectiva: cea de initiator al proiectului Clubul Grasilor si cea de jurnalist la Colegiul Medicilor Bucuresti, pentru a le putea oferi vizitatorilor standului editurii informatii pertinente despre Dieta propusa de autorul american, Ian Smith.
Tudor Calin Zarojanu, directorul editorial al Editurii Paralela 45 a fost gazda evenimentului. A prezentat cartea si a pedalat pe rezultatele dietei prin portionare: o scadere in medie de 9 kg, de 10 cm si doua masuri la haine in numai 6 saptamani.
Fara excursii glicemice
Mie mi-a revenit sarcina sa vorbesc despre aceasta dieta si sa motivez de ce este revolutionara, asa cum a spus chiar autorul ei. Pentru asta am verificat in mai multe surse, am intrebat diversi medici nutritionisti cat de sanatos este principiul portionarii. Prof. dr. Gabriela Radulian, medic nutritionist la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice N. Paulescu din Capitala, sustine ca dintotdeauna s-a mers pe ideea ”putin si des”, deci trei mese cu doua gustari.
”Cu cat mancam mai putin cu atat excursiile glicemice sunt mai mici si nu apare hipoglicemia ulterioara postprandiala care sa justifice senzatia de foame”, mi-a declarat prof.dr. Radulian.
Plecand de la afirmatia nutritionistei, cele 4 mese cu 3 gustari propuse de autorul Dietei revolutionare prin portionare, nu determina fluctuatii mari ale glicemiei, deci cei care o tin nu au parte de ”excursii glicemice” periculoase. Neexistand astfel de oscilatii, totul devine fiziologic si sanatos, lucru mai rar intalnit in cazul unor cure de slabire, deci dieta e revolutionara din acest punct de vedere.
6 idei de baza pentru oamenii cu greutate
Daca tii o dieta si nu slabesti se cheama ca ai esuat cu succes. 93% din cei care au urmat „Dieta revolutionara prin portionare” au slabit in fiecare saptamana, acest lucru reprezinta o asigurare pentru cei care vor sa dea jos multe kilograme si le este frica de un nou esec.
1. „Dieta revolutionara prin portionare” te ajuta sa dai jos intre 7-11 kg, sau mai bine zis in medie 9 kg.
2. Nu e suficient sa scapi doar de povara kilogramelor, ci si de colaceii din jurul taliei si mai ales sa intri in haine cu masuri mai mici. Ei bine, daca te tii de dieta ca la carte, poti ajunge sa porti haine cu doua masuri mai mici si sa scapi de 10 cm.
3. Alimente cu indice glicemic mic, nu doar sarace in calorii, e un lucru revolutionar si sanatos. De cele mai multe ori, persoana la dieta e tentata sa-si numere caloriile din farfurie. Ian K. Smith propune o altfel de numaratoare: a indicelui glicemic. Prin urmare, dieta sa, desi e hipocalorica-o masa poate avea intre 100-300 calorii-include alimente cu indice glicemic mic. De exemplu: humus, iaurt, pui, lapte degresat, salata sunt alimente cu indice glicemic mic intre 0-35, in timp ce cartofii, orezul, pizza au un indice glicemic mare, peste 70. Dieta este destul de permisiva, spre sfarsitul celor 6 saptamani fiind incluse si cateva alimente cu indice glicemic mare. dar atentie, numarul caloriilor nu este depasit!
4. Faptul ca o dieta este sanatoasa, este o garantie ca functioneaza benefic asupra intregului organism. In privinta dietei prin portionare, aceasta tine diabetul la distanta si hipertensiunea arteriala si confera un plus de energie.
5. Medicii nutritionisti spun ca o dieta fara activitate fizica nu confera rezultate pe termen lung. Ei bine, americanul Smith, care a fost numit de catre presedintele SUA Barack Obama membru in Consiliul de Educatie Fizica, Sport si Nutritie al presedintelui, propune un program de exercitii cardio 5 zile din 7. Vestea buna este ca ai de unde alege, poti face 40 de minute de alergare in parc, pe banda, inot, spinning sau mers cu bicicleta afara, sarituri cu coarda sau zumba, important este sa faci miscare in fiecare zi.
6. Nu mananca sa te saturi, nu sari peste mese, nu te imbuiba cu dulciuri sau alte alimente care nu sunt in dieta, nu depasi numarul de calorii stabilite…. sunt reguli de bun simt, care te ajuta sa renunti la obiceiurile proaste, dar si sa dai jos kilogramele in plus.
La sfarsitul lansarii cartii, o doamna care a ascultat prezentarea mea a venit sa-mi spuna ca tocmai si-a cumparat cartea, fiindca vrea sa slabeasca si ca nu este la prima incercare de acest gen. Dar avea o nedumerire: cum isi va stapani nevoia de dulce? Ei bine, retetele din carte ofera solutii inteligente precum diverse smoothie-uri de fructe si shake-uri care pot suplini nevoia de dulce. Poate fi o gustare de 150 de calorii care sa contina capsuni cu ciocolata neagra sau 4 biscuiti cu ghimbir sau 2 cupe de sorbet. E dulce, e sarac in calorii si cu indice glicemic in limite.
„Dieta revolutionara prin portionare” face parte din colectia Carti practice – Diete, pretul cartii este de 27 lei, dar la targ s-a vandut cu 20 lei.