Alexandra Mănăilă
Proiecte speciale

Observator si Supervizor pentru Guinness Book

O experienta interesanta, mai ales ca pe asta nu o traisem. Sa fiu Observator la un eveniment care-si dorea sa intre in Cartea Recordurilor. Se intampla in vara lui 2012. Anul acesta am trecut la nivelul urmator. Acelasi eveniment, dar de data asta am participat in calitate de Supervizor al Observatorilor. Si daca anul trecut, Romania a reusit sa intre in Guinness Book, sper ca si anul acesta va reusi sa doboare recordul anterior.

28 IULIE 2012. Ziua Mondiala a Hepatitei, ocazie buna pentru Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) sa marcheze ziua asa cum se cuvine. La initiativa Aliantei Mondiale pentru Hepatita ( – WHA), Asociatia Romana a organizat in parcul Unirii din Capitala, un eveniment prin care a incercat sa intre in Cartea Recordurilor. Era un flash-mob la care participau voluntari, simpli trecatori prin parc, care incercau sa atraga atentia celorlati ca hepatita poate fi mai aproape decat constientizeaza fiecare dintre noi. Plecand de la un cunoscut proverb japonez:„Nu vad, nu aud, nu vorbesc” despre acest „rau”, cum este boala hepatica, timp de 15 secunde participantii la flashmob si-au pus mainile la ochi, la urechi si la gura, transmitand prin gesturi mesajul mai departe.

Cu Marinela Debu si Marius Geanta in parc, 2012

Desi era caldura mare, s-au gasit destui voluntari care sa participe la flashmob. In calitate de observator, timp de doua ore, trebuia sa ma asigur ca s-au format grupe de 25 de oameni si ca fac toti aceleasi gesturi, ca s-au respectat regulile cerute de Cartea Recordurilor. Am colaborat cu colegul meu de breasla, dar si observator la acelasi eveniment Marius Geanta si totul a decurs ca la carte.

DSC_9885
Alexandra Manaila, Marinela Debu si Marius Geanta,2012

In paralel, aceeasi actiune a avut loc si in Cluj. Voluntarilor APAH-RO li s-au alaturat zeci de clujeni si peste o suta de bucuresteni. Astfel Romania a intrat in Cartea Recordurilor si alaturi de alte 23 de tari din intreaga lume s-a aliat pentru un efort comun privind diminuarea listei victimelor virusurilor hepatice.

28 IULIE 2013. Ziua Mondiala a Hepatitei a fost marcata in Romania de prezenta a trei maimute din plus: Mizaru, Kikazaru si Iwazaru! Mizaru si-a acoperit ochii, nu vedea nimic rau, Kikazaru urechile, astfel ca nu auzea nimic rau, iar Iwazaru gura si nu vorbea nimic de rau. Ele au fost ajutoarele voluntarilor APAH-RO intr-o noua incercare de a intra in Cartea Recordurilor.
Romania s-a inscris de aceasta data cu trei locatii: Bucuresti, Brasov si Cluj. Eu am participat de aceasta data in calitate de supervizor, pentru ca spre deosebire de anul trecut cand au existat doar doi observatori (unul fiind eu, iar celalat Marius), anul acesta Guinness Book a cerut sa fie prezent la fata locului si un supervizor. Deja aveam experienta voluntariatului si a observarii evenimentului de anul trecut, asa ca am decis ca si de data asta sa particip ca voluntar, dar in calitate de supervizor. Mi-am luat rolul in serios, si ca orice jurnalist care se respecta, am incercat sa fiu cat se poate de obiectiva.

Flasmob de Ziua Mondiala a Hepatitei in mall, Bucuresti, 2013

 

Timp de doua ore, am stat in mall-ul Plaza Romania din Bucuresti si i-am urmarit pe voluntari cum imitau gestul celor trei maimute intelepte: „nu vad, nu aud, nu vorbesc”. Peste 250 de persoane din Romania au participat la flash-mob-ul organizat de APAH-RO in cele trei locatii: Plaza Romania din Bucuresti, Centrul Civic din Brasov si Parcul Central din Campia Turzii, pentru a sustine cauza pacientilor cu afectiuni hepatice de pretutindeni, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei. Am stat de vorba si cu cei doi observatori, cu unul din ei chiar am facut un material pe care l-am publicat in clubulgrasilor.ro.

Marinela.Debu, presedinta APAH-RO, 2013
Alexandra Manaila si Marinela Debu, presedinta APAH-RO, in mall, 2013

M-am bucurat sa aflu ca in semn de solidaritate cu aceasta cauza, cei aproximativ 300 de participanti la International Metropolitan Triathlon Brasov au purtat bratari simbolice pe tot parcursul evenimentului sportiv, desfasurat in perioada 27-29 iulie 2013.

Dincolo de ideea de a dobori recordul din Guinness Book inregistrat anul trecut, prin „cei mai multi oameni care, in intervalul a 24 de ore, realizeaza cele trei gesturi simbol: nu vad, nu aud, nu vorbesc… despre  hepatita, important este sa transmitem mai departe mesajul de a ne testa, pentru ca traim intr-o tara in care una din zece persoane este afectata de o forma de hepatita cu virusul B sau C, de-a ne proteja si mai ales de-a ne trata.„Aceasta-i hepatita! Cunoaste-o! Confrunt-o!”

Postari asemanatoare

Satul european Spornic vazut prin lentila

Alexandra

ARSBH

Alexandra

Carta Albă a Comunicării despre Diabet

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.