Pe 8 iulie 2013 am participat la conferinta de presa organizata de Societatea Română de Pneumonologie împreună cu Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK). Nimic neobisnuit pana aici: se anunta lansarea Kitului de asistenţă a bolnavului cu astm, un instrument util pacienţilor pentru înţelegerea, controlul şi tratarea acestei boli. O lansare ca multe altele…
Ca la orice conferinta de presa si la aceasta, jurnalistii au primit mapele in care se afla comunicatul de presa. Cand l-am citit am avut o surpriza… Una placuta! In comunicat se facea referire la un articol scris de mine, recent (in 2013) si pentru care am depus un efort destul de mare. Acesta a aparut pe siteul Colegiului Medicilor Bucuresti cu titlul „Astmul si BPOC-ul, afectiuni prezente in studiile romanesti”. Imi propusesem la acea data sa prezint Astmul si BPOC-ul, din perspectiva prezentei lor in studiile romanesti, ceea ce nu a fost deloc simplu, mai ales ca a trebuit sa tin cont si de criteriul cronologic. Un subiect ambitios, dar si periculos, fiindca daca nu as fi respectat adevarul istoric, as fi putut starni multe animozitati. Mi-a reusit sa fiu in slujba adevarului si de datat aceasta, ba mai mult munca mea a fost apreciata, dovada referirea articolului -vedeti aici:
In 1 Studiul de prevalenţă a astmului bronşic şi a BPOC în rândul populaţiei generale din România, http://www.cmb.ro/stire.php?id=1133
Aceasta este una din satisfactiile profesionale, care te fac sa mergi inainte si sa nu-ti para rau ca esti jurnalist. Mie imi da curaj sa merg mai departe si sa-mi pastrez coloana vertebrala ”dreapta”.
Nu stiu mana cui a fost, ideea sau sugestia cui sa includa articolul meu ca referinta in comunicat, deci nu stiu cui sa multumesc…
Totusi, pot sa le multumesc tuturor medicilor care mi-au raspuns intrebarilor si care m-au sprijinit in demersul meu jurnalistic de a pune cap la cap toate datele si informatiile. Tuturor medicilor care au avut bunavointa sa stea la dispozitia mea atunci cand am cerut informatii suplimentare. Si ei au meritele lor, pentru acest articol. Fara surse, un jurnalist nu poate face mare lucru.
Mai jos redau intreg comunicatul:
Astmul bronşic, una dintre cele mai răspândite afecţiuni respiratorii din România, afectează în prezent peste 1 milion de români care prezintă simptome asociate acestei boli1, iar diagnosticul şi tratamentul pentru această afecţiune se aplică la 4% din totalul populaţiei. În acest context, Societatea Română de Pneumonologie (SRP) împreună cu Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) lansează, cu sprijinul GlaxoSmithKline, Kitul de asistenţă a bolnavului cu astm.
Bucureşti, 8 iulie 2013. Societatea Română de Pneumonologie împreună cu Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), anunţă lansarea Kitului de asistenţă a bolnavului cu astm, un instrument util pacienţilor pentru înţelegerea, controlul şi tratarea acestei boli. Pachetul, creat ca un răspuns la scăderea aderenţei la tratament a pacientului cu astm, cuprinde Jurnalul pacientului Adult cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm, materiale disponibile atât în variantă printată, cât şi în variantă digitală (pentru web, telefon, tabletă), adaptându-se fiecărui device de pe care sunt accesate.
Jurnalul pacientului Adult cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm vor fi distribuite către pacienţi prin intermediul medicilor de specialitate (pneumologi, alergologi) şi vor avea ca obiectiv transformarea într-un ajutor pentru persoanele care suferă de această boală ce necesită control permanent.
Prevalenta astmului – în creştere
Astmul bronşic este una dintre bolile a căror prevalenţă este în creştere, în ultimii ani. Astfel, conform „Global Asthma Report 2011”, prevalenţa astmului bronşic la copiii români cu vârsta între 13-14 ani a crescut cu 12,8%2, astmul devenind cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor. Totodată, OMS estimează că 300 de milioane de oameni suferă de astm la nivel mondial, iar în Europa boala afectează 30 de milioane de pacienţi. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice pulmonare reprezintă a patra cauză de mortalitate din lume
În premieră în România, Kitul de asistenţă a bolnavului cu astm pune la dispozitia medicului un instrument verificat, disponibil oriunde şi oricând, pe care poate să-l recomande pacientului cu astm, pentru a-l asista în timpul tratamentului. Totodată, Kitul ajută în mod real pacientul, facilitând accesul acestuia la informaţii verificate şi stimulându-l să aibă o evidenţă continuă a parametrilor stării de sănatate, prin paginile de monitorizare ale Jurnalului şi în secţiunea dedicată online.
„Jurnalul Adultului cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm au fost realizate, în primul rând, în scop educaţional. Marea majoritate a pacienţilor diagnosticaţi cu astm nu înţeleg că astmul este o boală pe care trebuie să o ţii în permanenţă sub control atent şi nu respectă recomandările de tratament ale medicilor. Sperăm că aceste instrumente vor reprezenta repere fundamentale în tratarea astmului bronşic şi că vor fi cu adevărat folosite de pacienţi”, a declarat prof. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
1 Studiul de prevalenţă a astmului bronşic şi a BPOC în rândul populaţiei generale din România, http://www.cmb.ro/stire.php?id=1133
2 Conform studiului ISAAC Phase ONE (realizat în perioada 1993-1997) şi ISAAC Phase Three (2003). http://www.globalasthmareport.org/sites/default/files/Global Asthma Report 2011.pdf
„Astmul este una dintre bolile ce afectează major copiii români, scăzând calitatea vieţii şi posibilitatea de a se integra social, afectându-i atât pe aceştia, cât şi pe părinţi. În ultimii ani, prevalenta la copiii cu vârsta între 13-14 ani a crescut cu 12.8%, ajungând în acest moment la aproximativ 6.4% din totalul copiilor români cu această vârstă. Credem că pentru aceştia dar, mai ales, pentru părinţii lor, Jurnalul Copilului cu Astm poate deveni un ghid în controlul şi tratamentul bolii” a declarat Prof. Dr. Diana Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.
Jurnalul Adultului cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm vor fi publicate în 5.000 de exemplare în primă fază şi vor fi distribuite în cabinetele medicilor pneumologi şi alergologi din ţară. Jurnalul Adultului cu Astm are 84 de pagini de informaţii ce conţin detalii despre boală, simptome, factori predispozanţi, tipuri de investigaţii posibile şi detalii despre tipurile de tratament recomandate, uş or accesibile pacienţilor. Acesta cuprinde, de asemenea, un test (ACT) menit să evalueze nivelul de control asupra bolii.
Jurnalul Copilului cu Astm este un intrument destinat părinţilor cu copii diagnosticaţi cu astm bronşic şi conţin e, de asemenea, informaţii utile con trolului bolii, precum şi testul ACT. Ambele instrumente vor fi disponibile şi online, pe site-ul www.jurnalulpacientului.ro.
Despre Societatea Română de Pneumologie (SRP)
Societatea Română de Pneumologie (SRP) este o organizaţie profesională şi ştiinţifică, cu personalitate juridică, formată în vederea luptei împotriva tuberculozei şi a altor afecţiuni respiratorii. SRP are 700 de membri cotizanţi, constă în 6 secţiuni şi 4 grupuri de lucru şi este parteneră în activităţile pe care le desfăşoară c u mai multe asociaţii profesionale şi ONG-uri. În 2013, SRP şi-a concentrat activitatea pe cultivarea screeningurilor de spirometrie pentru astm şi BPOC, cursuri de educaţie în programe de e-learning şi cursuri de familiarizare cu noul GOLD, iniţiative în domeniul strategiilor antifumat.
Despre Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC)
Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) este o societate profesională, înfiinţ ată în 1990, care are ca scop principal promovarea educaţiei medicale în domeniul afecţiunilor alergice. SRAIC reprezintă 136 de medici alergologi (specialişti şi rezidenţi) şi medici din alte specialităţi (pediatrie, pneumologie, dermatologie, ORL, etc) care au un interes aparte pentru bolile alergice. SRAIC a dezvoltat programe de educaţie a medicilor specialişti, a medicilor de familie, a pacienţilor cu boli alergice. În 2013, a introdus sisteme de avertizare de tip brăţări de silicon inscripţionate pentru bolnavii cu alergii. SRAIC este afiliată altor societăţi profesionale de profil din lume: European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) şi Wolrd Allergy Oraganization (WAO ) cu care are proiecte comune.
Despre GlaxoSmithKline – una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, sa se simtă mai bine şi să traiască mai mult. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.gsk.ro si www.gsk.com